Fietstocht Dwarsgracht, Weerribben
Dwarsgrachtroute manoeuvreert tussen het riet door

Actief

Dwarsgrachtroute manoeuvreert tussen het riet door

Veel fietstochten zijn er te maken in Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit verhaal beschrijven wij een ronde van 12,4 kilometer van Dwarsgracht in Giethoorn richting het centrum van Giethoorn en weer terug. Het is een mooie, maar bescheiden ronde van één tot anderhalf uur (op een niet-elektrische fiets). We starten bij restaurant de Otterskooi op Dwarsgracht 54 in Giethoorn. Daar is een ruime parkeerplaats aanwezig.

De route die wij fietsten vertrekt vanaf de parkeerplaats naar fietsknooppunt 53 en vervolgens naar: 60, 61, 52 en weer richting 53 tot de parkeerplaats. Aldaar kun je genieten op het terras bij het restaurant, waar tevens fluisterbootjes en kano’s te huur zijn.

Fietsen doe je veelal langs rietkragen, water wordt zo nu en dan gezien. De kanalen liggen vol met kano’s en fluisterbootjes, in het kanaal Beukers-Steenwijk kom je daarentegen jachtschepen tegen en prachtige optrekjes met elk een eigen haventje. Genieten. We schampen het meer Beukelakerwijde, waar veel gezeild wordt. Vlak naast het fietspad bevindt zich de vogelkijkhut Wiedekiek, van zo’n vier en een halve meter hoog.

In 2010 is in de Beulakerpolder, dat onderdeel is van de Wieden, 109 hectare natuur ingericht met rietland en ruigte, laagveenmoeras en open water. Het gebied is verdeeld in verschillende vakken die van elkaar gescheiden zijn door zogeheten ribben. De hoogte van het maaiveld verschilt van vak tot vak. In de vakken ontstaan verschillende droge en natte natuurtypen, zoals moeras en rietland. In dit gebied kun je baardmannen zien, purperreigers, waterrallen, snorren, sprinkhaanzangers, maar ook ringslangen. En de otter is hier wel eens gezien. Na het bekijken van de omgeving vanuit de hoogte is het nog een klein stukje naar het beginpunt. Let op: het eerste bruggetje is best steil, fiets er zeker niet met een slakkengangetje naar boven, want dan dien je halverwege af te stappen.

De route is gemakkelijk te verlengen tot 25,7 kilometer, volg dan: 53, 60, 62, 64, 67, 66, 61, 52 en 53. Je fietst dan wel door Giethoorn en komt ook door Wanneperveen.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database