Belevingspad, Hoogersmilde (2,5km.)
Sturen in een vliegtuig kan op het Belevingspad in Hoogersmilde

Actief

Sturen in een vliegtuig kan op het Belevingspad in Hoogersmilde

Het Belevingspad in Hoogersmilde, geopend in 2015, is genieten voor het hele gezin. Je wandelt gedurende een 2,5 kilometer lange route door het bos en een heidegebied en onderweg kom je allerlei leuke objecten tegen: van stronkenstraat tot vliegtuig.

Om te starten, parkeer je op de parkeerplaats aan de Bosweg in Hoogersmilde (te vinden op coördinaten: 52.9078069,6.3711315). Het Belevingspad is te bezoeken wanneer je maar wil. Het is altijd geopend en vrij toegankelijk. Het pad door het Drents-Friese Wold is geschikt voor kinderwagens, met een rolstoel is het pad niet te berijden.

Sporen 

De ingang van het pad is met haar twee grote, houten palen niet te missen. Volg vanaf daar de rode paaltjes. Het eerst object, waar de kinderen zich mee kunnen vermaken is het sporenpad. Op paaltjes staan diverse pootafdrukken. Raad jij van welk dier deze afdruk is? Onthoud ze goed, want later op de route volgen de antwoorden.

Na de waterpomp en drie uit houtgesneden dieren, ligt er een spannende route op je te wachten: een keienpad. Een pad waar je van kei tot kei moet springen. Lukt het jou het pad te volgen zonder de grond te raken? Na dit avontuurlijke pad kunnen de wandelaars even uitrusten. En wat is er mooier om dat te doen vanaf een uitkijk over het heideveld? En met de antwoorden van het sporenpad. Had jij de meeste antwoorden goed?

Boomstammentrap 

Hopelijk is iedereen goed uitgerust, want er volgt een steile klim over de boomstammentrap. Eenmaal boven is het een stuk makkelijker om weer beneden te komen. En via het oude veenhuisje, waar de wandelaar kan zien hoe de bevolking van Hoogersmilde vroeger woonde, kom je uit bij een vliegtuig. Een replica van een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog. Klim gerust even achter het stuur en waan je even piloot. Dit onderdeel van het belevingspad refereert naar het Duitse afleidingsvliegveld dat tijdens de oorlog in de Oude Willem is gebouwd door dwangarbeiders. Alsof dat niet spannend genoeg was, loop je nu richting een heuse slangenkuil. Ja, met echte slangen. Wees hier bij het kijken door één van de gaten heel stil. Hopelijk zie je een echte slang kruipen.

Toch een beetje bang voor deze glibberige beesten? Loop dan snel door naar de stronkenstraat. Vergelijkbaar met het keienpad, maar dit keer hop je van stronk naar stronk, voordat je weer uitkomt bij de parkeerplaats. Is er iets kapot, meld dit dan via: 0592459356.

Nog meer beleven? Het Bosbergpad in Appelscha is een rolstoelvriendelijk pad. Bezoekers komen via daar langs allerlei attracties en infopanelen. Kinderen zijn ook gek op het Blotevoetenpad bij Appelscha en het nabij gelegen speelbos. Ook een leuk speelbos bevindt zich in het Blauwe Bos bij Haulerwijk.

Bekijk ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database