Fruithof, Frederiksoord
Vergeten rassen komen tot bloei in de Fruithof in Frederiksoord

Beleven

Vergeten rassen komen tot bloei in de Fruithof in Frederiksoord 

De Fruithof in Frederiksoord is een bijzondere plek. De collectie van fruitbomen staat op meer dan 550 soorten en de verzameling blijft maar groeien. Er zijn in de gaard zo’n 275 met de erfstatus ‘urgent’, wat wil zeggen dat de soort met uitsterven wordt bedreigd. Het behoud is dringend. Precies waar de fruithof zich mee bezighoudt.

De reukappel, de IJsselpronk, de reuk van Drachten en de Court Pendu. Zomaar wat namen. De laatstgenoemde is overigens een extreem oude Franse cultivar van gedomesticeerde appel, die voor het eerst werd geregistreerd in 1613. Precies, niet één die je zomaar in de supermarkt vindt. Bij de fruithof in Frederiksoord komen vergeten rassen tot bloei. En zelfs rassen waarvan werd gedacht dat ze uitgestorven waren, worden soms nog ontdekt op de gaard. Want van een aantal fruitbomen is nog steeds niet zeker welk ras het nu precies is. Deskundige pomologen zijn daarom continu bezig met het determineren van de bomen. Er staan niet alleen appelbomen, ook de peer, pruim en de kweepeer zijn aanwezig. En er zijn wekelijks meer dan twintig vrijwilligers aanwezig om de fruitbomen te verzorgen.

Op de fruithof wordt jaarlijks zo’n tienduizend kilo fruit geoogst. Het merendeel daarvan wordt gebruikt om appelsap van te maken, de rest van het fruit wordt verkocht in het winkeltje bij de ingang. Een aanrader om een paar oude rassen te proberen, je proeft het verschil.

Op de site van de fruithof (https://www.fruithof-frederiksoord.nl/) is de hele collectie te bekijken. De verzameling is te doorzoeken op naam, maar ook op gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke rassen geschikt zijn voor het maken van moes of cider. Dat is overigens nog zo’n leuke bijkomstigheid aan de fruithof, je kunt er zelf cider maken. Tijdens de cursus cider maken leer je alles over welke soorten geschikt zijn. Eerst wordt het fruit samen geplukt en daarna verwerkt tot sap. Vervolgens wordt het sap in vaten vergist. En na ongeveer een jaar rijpen is de cider klaar voor gebruik.

Bezoek de fruithof in Frederiksoord op Van Swietenlaan 1. Bij het museum De Proefkolonie zijn voor 3,50 euro toegangskaartjes te koop. Bij het toegangskaartje krijgt iedereen ook een struunkaart, waarmee het struunpad te wandelen is. Voor gezinnen met kinderen is er een speciale struunkaart met leuke vragen en opdrachten. In het ‘self-service’ winkeltje is van ongeveer augustus tot november fruit te koop. Houdt voor actuele informatie de site van de fruithof in de gaten. Zelf rapen kan ook. En kijk hier wanneer er weer een cursus wordt gegeven.

Lees ook over de naastgelegen Van Swietentuin en de wandelroute er doorheen. Zelf allerlei ander fruit plukken? Lees dan over Fruithof de Struikrover in Oldeholtpade.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database