Historische Route, Donkerbroek
Historische route vertelt het verleden van Donkerbroek 

Actief

Historische route vertelt het verleden van Donkerbroek 

Na het succes van de tijdelijke historische route ‘Onzichtbaar Donkerbroek’ in 2017, ontstond in het dorp rond 2019 een brede wens om een permanente historische route te ontwikkelen. Een projectgroep vanuit de Stichting Documentatiecentrum Donkerbroek ging ermee aan de slag. In 2022 werd de historische route geopend.

Vijftig informatieborden in en rond Donkerbroek vertellen het verleden van Donkerbroek. De borden zijn verdeeld over zeven thema’s: de tram, logementen, nijverheid, boerderijen, kerk en onderwijs, oorlog en diversen. Op de informatieborden staat een historische foto en aanvullende informatie over de locatie. 

Meer informatie kan worden verkregen via de QR-code op de informatieborden die gekoppeld is aan de website documentatiecentrumdonkerbroek.nl. De route kan via Google Maps gevolgd worden, maar ook via een papieren routekaart. Deze zijn verkrijgbaar bij snackbar Stap es in, Café Donkerbroek en restaurant Het Witte Huis. 

Kenmerkend voor de route is dat er geen sprake is van een vastomlijnde route. De route kan naar eigen wens en inzicht gevolgd worden, in zijn totaal maar ook afzonderlijk per thema. De route kan wandelend of per fiets worden afgelegd. 

De projectgroep liet zich ondersteunen door jonge, lokale professionals op het gebied van grafisch ontwerp, websitebouw en data. Voor de informatieborden werd gekozen voor duurzame gerecyclede materialen. 

Wellicht ook interessant voor jou is het verhaal over Ontwijk in Donkerbroek. En lees ook het verhaal over de historische route door Appelscha, Fochteloo en Ravenswoud. Ontdek hier onze wandelpagina. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database