Openluchttheater De Koele, Appelscha
Openluchttheater De Koele in Appelscha is weer zoals vanouds

Cultuur

Openluchttheater De Koele in Appelscha is weer zoals vanouds

Openluchttheater De Koele in het Drents-Friese Wold was in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw een enorme trekpleister voor Appelscha. Artiesten als Bassie en Adriaan, Rudi Carrel, Pipo de clown, Swiebertje en André van Duin lokten duizenden mensen binnen de poorten.

In de jaren daarna raakte het in 1947 gebouwde bostheater in verval. De Historische Vereniging van Appelscha en omstreken (HVA) nam het initiatief het theater, dat bekend staat om haar prachtige akoestiek, weer nieuw leven in te blazen. De regiekamer, het toiletgebouw, de kleedkamers, de koffiekamer en de zitplaatsen werden onder handen genomen. De houten zitplaatsen maakten plaats voor een betonnen constructie en kuipstoeltjes, die er na het seizoen afgehaald worden. In het theater is tegenwoordig plek voor 581 bezoekers.

De renovatie was niet zonder succes. Onder anderen De Kast en Elske De Wall traden sindsdien op in het theater. De historische vereniging stelt jaarlijks een gevarieerd programma samen voor De Koele. Singersongwriters, bands, openluchtkerkdiensten, cabaretiers, theater, alles komt voorbij. De laatste jaren is het vaak volle bak in De Koele. Ook worden er vanwege de prachtige ligging zelfs uitvaarten en bruiloften gehouden.

Omdat het theater omringd wordt door bomen, biedt het bescherming tegen de wind en koelte tijdens een warme zomerdag. Een erg prettige plek om van een voorstelling te genieten. Voor een actueel overzicht van de evenementen, bekijk dan de evenementenkalender van de historische vereniging.

Liefhebber van Shakespeare? Neem dan eens een kijkje in het Shakespearetheater in Diever.

Fotocredits:

Harry Lasker
Historische Vereniging van Appelscha

Verder zoeken in onze database