Ontwijk, Donkerbroek
De beuken van Ontwijk vertellen een verhaal 

Natuur

De beuken van Ontwijk vertellen een verhaal 

Grillige takken, die in de oneindigheid reiken, een bladerdek waar amper licht doorheen dringt en voeten van zo’n meter in doorsnee. Ze maken indruk; de grote beuken in De Wandelbos (ja, zo heet het echt) Ontwijk in Donkerbroek.

Een plek die je dwingt je hoofd omhoog te bewegen, een plek waar je je gesprek pauzeert, waar je even stopt, waar je geniet van de schoonheid van de natuur.

De wandelbos werd in de eerste helft van de negentiende eeuw aangelegd als landgoed. Familie Fruitier de Talma was de eigenaar. Bij de ingang aan de Vaart Westzijde bevindt zich het door Remelius Lucius Fruitier de Talma gestichte Huize Ontwijk. Voordien woonde zijn vader, Sjoerd, in een huis op dezelfde plek. Toen in 1926 de laatste dochter van de familie Fruitier de Talma overleed werd het landgoed te koop aangeboden. Om het bos te behouden als plaats voor rust en ontspanning voor het dorp werd door dorpsbewoners besloten om het samen te kopen. Tijdens de 3,5 kilometer lange wandelroute door Ontwijk, tref je een grote zwerfkei. Daarop staan de namen van de notabelen die het bos kochten in 1927.

Het bos was in die tijd een stuk kleiner. Sinds de aankoop plantte schooljeugd er jaarlijks bomen. Dat werd gedaan tot de Tweede Wereldoorlog. Dat het een oud landgoed is kun je zien aan de manier waarop het landgoed is aangeplant: een lange beukenlaan met aan het eind een vijver. Er ligt een eikenbosje, waar vroeger de houtvoorraad gewonnen werd en er is een glooiend heideveld te vinden. Maar de bezoeker wordt ook herinnerd aan de tijd dat Ontwijk geen landgoed meer was. Dat valt te zien aan dezelfde bomen. Bekijk ze maar eens van dichtbij. De stammen staan vol liefdesverklaringen. Veel geliefden hebben zich er vereeuwigd. 

Loop naar de ingang bij de Compagnonsvaart om de mooiste bomen te zien. Het zijn beuken, die gemiddeld maar zo’n honderdvijftig jaar oud worden. Dat valt in het niet bij eiken, die vele malen ouder kunnen worden. Het zal niet lang meer duren of de beuken bereiken hun houdbaarheidsdatum. Het zal niet lang meer duren of de bomen die herinneren aan het landgoed, verdwijnen. Vallen om. Reden te meer om snel een keer een bezoekje te brengen aan Ontwijk. En hoe zal het toch afgelopen zijn met al die stelletjes? 

De route in Ontwijk wordt aangegeven door middel van rode bewegwijzering. In het bos bevinden zich ook restanten van een doolhofje, een slingerpad en een faunatoren. 

Dwalen in de regio kan ook heel goed in de geheime tuin in het werelderfgoed, de parkbossen van Oldeberkoop, bij de Ecokathedraal in Mildam en voor bijzondere boomkervingen wandel je door het bos bij Olterterp. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database