Hunebed Highway
Hunebed Highway leidt je langs de oudste bouwwerken van Nederland 

Actief

Hunebed Highway leidt je langs de oudste bouwwerken van Nederland 

Ouder dan de piramides van Egypte en ouder dan Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk zijn ze: de hunebedden van Nederland. Grafkamers die her en der in het landschap werden gebouwd. Heden ten dage staan daarvan nog 53 op hun originele locatie. 52 in Drenthe en één in Groningen. Het is niet voor niets dat de weg erlangs, de N34, is omgedoopt tot de Hunebed Highway. De Route 66 van het Noorden. 

Starten doet het traject vanaf de A28 bij De Punt en voert langs Zuidlaren, Borger, Emmen helemaal tot Ommen. Of andersom. Deze grote zwerfkeien, oorspronkelijk afkomstig uit Scandinavië, zijn in de op één na laatste ijstijd (ongeveer 150.000 jaar geleden) met de ijskap mee naar Noord-Nederland gevoerd. De gigantische keien werden naar hun huidige plek verplaatst door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Dat gebeurde zo’n 5400 jaar geleden. 

Van alle 53 liggen maar liefst 47 langs de Hunebed Highway, aangegeven met een Amerikaans highway-bord, eveneens in rood en blauw. Om de hunebedden te vinden start je bij het Hunebedcentrum in Borger. In dat centrum, nabij de grootste grafkamer van allemaal, vind je hoe ze heten, waar je moet afslaan en je vindt er wat achtergrondinformatie. Deze informatie is overigens uitgebreid te vinden op een bordje naast de individuele hunebedden. 

Het grootste hunebed draagt de naam D27, ligt in Borger en is bijna 23 meter lang. D9 ligt in Annen, midden in het dorp. En ook bijzonder: D17 en D18 in Rolde zijn pal naast een begraafplaats gevestigd. En nog grotendeels ingegraven is D13 in Eext. Wat de mooiste is? Dat laten we aan jullie over. 

Geïnteresseerden lezen ook het verhaal over de hunebedden in Havelte en Diever. Je helemaal onderdompelen in de wereld van het trechterbekervolk, hunebedden en mammoeten? Lees dan over het OERmuseum in Diever. En lees hier wat het UNESCO Geopark De Hondsrug met hunebedden te maken heeft. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database