Wandelingen Dwingelderveld, Dwingeloo (3-6km.)
Boswandeling of liever een gevarieerde waterroute?   

Actief

Boswandeling of liever een gevarieerde waterroute?   

Aan deze beboste kant van het Dwingelderveld, zijn drie wandelingen te maken. Het natuurpad Lhee (3 kilometer), de Lheederzandwandeling (6 kilometer) en de Koelevaartsveenwandeling (6 kilometer). Alle drie starten ze vanaf de Spieregerweg in Dwingeloo, vanaf de parkeerplaats op coördinaten: 52.824073, 6.416826. Alleen de tweebaansweg er naartoe is al mooi. 

Wij begonnen met een lange, de Lheederzandwandeling. Voor deze route volg je de gele bewegwijzering door het bos. Anders dan de wandelingen vanuit Lhee of Spier, vind je hier geen heide of water, puur bomen. Het open bos, waar je na vijf minuten arriveert, is een fantastisch mooi deel van het bos. Open vooral. En heuvelachtig, wat een feeërieke sfeer geeft. Vraag ons niet waarom, maar het deed ons een beetje aan een Duits bos denken. Het stuk ervoor en daarna kunnen we het beste omschrijven als normaal bos. Mooi, maar niet bijzonder. Leuk voor als je wil bewegen, kilometers wil maken met de hond, want die mag mee, mits aangelijnd. 

De rode route is drie kilometer en voert een langere tijd door het mooie deel van het bos. Je zou bijna vergeten dat je je in het nationale park bevindt met de grootste en natste heide van Europa. Bos, niets anders. Tijdens deze wandeling loop je ook langs het natuurkampeerterrein Lheederzand, een kampeerterrein van Staatsbosbeheer midden in het bos. In het mooie deel van het bos. Kampeerplekken met elke een eigen karakter: de één ligt in de schaduw, de andere plek is zonnig. En ’s avonds geniet je bij het kampvuur van een sterrenhemel. Klinkt idyllisch, hè? Nou, dat is het ook. Je bent er welkom met de tent, vouwwagen, caravan en camper. Van 31 maart tot en met 3 oktober ben je er welkom. De camping is te vinden op Achter het Zaand 2A in Dwingeloo. En vanaf daar kun je natuurlijk ook starten aan de rode wandeling. 

In het kader van safe the best for last: blauw is de mooiste van de drie, vinden wij. Starten en eindigen doe je in het bos, maar het grootste gedeelte loop je over en langs het Koelevaartsveen. Flinke veenpoelen met veel heide. Op een gegeven moment kom je langs een mooie heideveldje. Het was ooit bos, totdat er plannen waren om er een recreatieplas met parkeerplaats aan te leggen. De bomen werden gekapt en het zand zou elders gebruikt worden. Het bleef bij plannen. Een heideveld ontstond. Geniet en loop er twee of loop ze gewoon alle drie. Wie vroeg start hoort vrijwel zeker veel spechten en reeën worden ook vaak gespot op de routes. 

Lees ook over de wandelingen vanuit Spier, Lhee of vanaf het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Of over de nachtwandeling door Dwingeloo en Lhee. Bekijk ook onze wandelpagina

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database