Oranjewoud
Wandel door het koninklijk groen in Oranjewoud

Cultuur

Wandel door het koninklijk groen in Oranjewoud

Voor koninklijke bossen hoef je niet naar Apeldoorn of Baarn. Oranjewoud heeft ook adellijk groen. Het dorp dankt zijn naam zelfs aan de aanwezigheid van de Oranjes. Het was Prinses van Oranje, Albertine Agnes van Nassau, de kleindochter van Willem van Oranje, die in 1676 een bestaand landgoed, genaamd Sickingastate, kocht. Zo’n buitenverblijf was destijds in de mode. Zij was degene die er lange lanen en singels liet aanleggen evenals tuinen in barokstijl naar Frans voorbeeld. Op haar grondbezit stonden drie boerderijen. Ze gaf haar bosrijke landgoed de naam Oranjewoud.

Na de dood van Albertine Agnes erfde haar schoondochter Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau het bezit. Zij liet architect Daniël Marot paleis Oranjewoud ontwerpen. Hij ontwierp ook Paleis Het Loo.

Tot ver in de negentiende eeuw vestigden zich meer vooraanstaande families in Oranjewoud. Adelijke families bouwden er buitenplaatsen, sierlijke landgoederen en landhuizen. Oranjewoud breidde uit. In 1740 werd het eerst hotel er gebouwd en sindsdien is het dorp een trekpleister voor toeristen.

Hans Willem de Blocq van Scheltinga liet rond 1834 een landhuis bouwen. Hij noemde het Oranjewoud, omdat het op de plaats staat waar voorheen het paleis Oranjewoud was gevestigd. Het bestaat niet meer, het werd afgebroken. Hoewel het landhuis geen bezit meer was van de Koninklijke familie, kreeg de plek zo nu en dan nog wel bezoek van leden van het koningshuis. Zo verbleven koning Willem I, Willem III en prinses Juliana op Oranjewoud. Maar ook Prins Hendrik, Prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus hebben de buitenplaats bezocht.

Het Oranjewoud is sinds 2001 een verkeersluw gebied, in 2012 werd het aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Wandelingen

Wandelaars kunnen drie wandelroutes volgen in Oranjewoud. De Oranjeroute is 5,5 kilometer en leidt de wandelaar langs landgoederen en statige panden. Deze route voert uitsluitend over verharde wegen. De witte route laat de wandelaar kennis maken met het levenswerk van Louis le Roy: de Ecokathedraal in Mildam. Ook die route is 5,5 kilometer. De blauwe route is 6,5 kilometer en laat het koninklijke groen van het Oranjewoud zien.

In De Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, is het prettig wandelen over kronkelige paden, langs waterpartijen en keurig bijgehouden groen. In De Overtuin en er omheen wordt jaarlijks eind mei, begin juni het Oranjewoud Festival gehouden. Het begon in 2013 als klassiek kamermuziekfestival, maar hoe langer het festival bestaat, hoe volwassener het wordt. Steeds meer lijkt het op een popfestival.

Op landgoed Oranjestein bevindt zich een Oranjerie. Dat was voorheen een pronkkamer, waar de landheer zijn exotische planten toonde. Vol exotische planten staat het nog steeds, maar nu is het mogelijk om er koffie en gebak te halen. Voor een kleine bijdrage wandel je een half uur tot een uur over het landgoed. Een aanrader.

Uitkijktoren

Vlakbij Oranjestein bevindt zich uitkijktoren Belvédère, een uitkijktoren die volledig uit beton bestaat. Een bijzondere toren, want het draagt de eretitel Rijksmonument. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bossen en landerijen. Op de bovenste etage bevindt zich tevens een wegwijzer met daarop plaatsnamen. Amsterdam ligt op 97,5 kilometer van de toren, het Tjeukemeer 13,3 kilometer en de televisietoren in Smilde precies 29 kilometer.

Museum

Museum Belvédère ligt om de hoek, op ongeveer een kilometer vanaf Oranjewoud. Het is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het gebouw is over het water van de Prinsenwijk gebouwd, dat in de achttiende eeuw als Grand Canal werd aangelegd door de tuinarchitect Daniël Marot. Het café biedt uitzicht over het water en op landgoed Oranjewoud. Belvédère is zeker de moeite waard om te bezoeken en anders om mee te nemen tijdens een wandeling.

Fotocredits:

Lucas Kemper
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database