Open Stal, Oldeberkoop
Open Stal in Oldeberkoop is een kunstmanifestatie met allure

Cultuur

Open Stal in Oldeberkoop is een kunstmanifestatie met allure

Tientallen kunstenaars laten gedurende de zomer hun werk zien op uiteenlopende locaties tijdens de kunst- en kijkroute Open Stal in het pittreske Oldeberkoop. Elk jaar wordt er een nieuw thema bedacht en door alle deelnemende kunstenaars wordt daar op verschillende manieren een draai aan gegeven. Kunst valt te zien in de open lucht, maar voornamelijk in gebouwen door het hele dorp.

Het idee voor de kunstroute is in 1971 ontstaan aan de stamtafel van Appie Tjalma, de markante uitbater van de dorpsherberg. Er is veel veranderd in de loop der jaren. Lag in het begin de nadruk op hobbywerk en verzamelingen, tegenwoordig is Open Stal een kunstmanifestatie met allure. Niet voor niets mag het dorp ieder jaar 10.000 bezoekers verwelkomen tijdens de Open Stal-periode.

De kunst is tentoongesteld in tuinen, boerderijen, het bos, in huizen, waterpartijen en garages. Zoals ieder jaar wordt ernaar gestreefd diverse kunstvormen aan het publiek te tonen. Van keramiek, staal, piepschuim, brons tot schilderijen, foto’s, installaties en video. De kunstenaar wordt compleet vrij gelaten bij de invulling van het thema. Naast de kunstroute wordt ook een catalogus geproduceerd met daarin de kunst en de route in een oplage van 5.000 stuks.

Kunstroute Open Stal is elke dag geopend van 13:00 tot 18:00 uur, ook op zondag. Entreekaartjes zijn te koop bij de mobiele kiosk in het dorp. Kinderen tot en met 14 jaar hebben gratis toegang. De catalogus met handige wandelroute en informatie over de kunstenaars is daar ook te verkrijgen.

Witte fietsen

De circa vier kilometer lange kunstroute kan wandelend afgelegd worden. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, zijn bij de kiosk zijn gratis ‘witte fietsen’ beschikbaar. Ze zijn uitsluitend bestemd voor het bezoeken van de kunstroute. In het Molenbosch mag niet gefietst worden. Een rolstoel wordt op aanvraag bij de kiosk geregeld. Helaas zijn enkele locaties voor rolstoelgebruikers niet toegankelijk.

Elke zaterdag en zondag tijdens Open Stal treden er muziekgroepen op in het dorp. Dat wordt gedaan in de muziekkoepel op het plein tegenover de kiosk. De nationale, internationale en regionale artiesten brengen een afwisselend programma. De optredens starten om 15.30 uur ’s middags en zijn gratis toegankelijk.

Kunstenaars zijn zo nu en dan ter plekke aan het werk. Mede dankzij tientallen vrijwilligers is het mogelijk deze jaarlijkse happening te organiseren.  Op maandag is de toegang gratis, op andere dagen kost het drie euro per persoon.

Parkbossen kunstroute

Naast Open Stal is er in de parkbossen van Oldeberkoop een permanente Parkbossen kunstroute aangelegd. Deze route is het hele jaar door te bezoeken. In het dorp zijn diverse historische parkbossen die de afgelopen jaren in ere zijn hersteld. Wandelaars kunnen er genieten van vele routes.

Liefhebbers van kunst neem ook eens een kijkje bij het centrum voor de prentkunst, Nobilis in Fochteloo en lezen het verhaal over Folly Art Norg en de Hein Mader kunstroute.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database