Stichting Nobilis, Fochteloo
Stichting Nobilis in Fochteloo is het centrum voor de prentkunst 

Cultuur

Stichting Nobilis in Fochteloo is het centrum voor de prentkunst 

In Fochteloo is sinds 2015 het centrum voor prentkunst van Stichting Nobilis gevestigd. Het centrum levert een bijdrage aan het promoten van de grafiek in ons land.

Dat gebeurt door het organiseren van tentoonstellingen, het uitgeven van boeken, het beheren van een grote bibliotheek met boeken en archieven, het verzorgen van bruiklenen aan musea en het beheren van een grote prentencollectie. Het archief en de voorraden van Exlibriswereld zijn ondergebracht in het centrum. De laatste jaren zijn veel schenkingen verkregen, zelfs (bijna)  complete ateliernalatenschappen van bekende grafici. Stichting Nobilis richt zich op prentkunst uit de 20-ste en 21-ste eeuw met de nadruk op figuratief werk. 

Er is ook bescheiden aandacht voor werk van regionale kunstenaars: Johannes Mulders, Sierd Geertsma, Dirk Kerst Koopmans, maar permanent is er ook werk te zien van de keramisten Hannie Mein (vroeger Vinkega), Kees Hoogendam (vroeger Fochteloo) en Peter Hiemstra (Oldeberkoop) naast dat van beeldhouwer Guus Hellegers uit Steggerda. De stichting beheert de ateliernalatenschappen, prentenoeuvres en originele blokken en platen van kunstenaars.  

Het prentendepot is opengesteld voor studiedoeleinden. Er is een bijzondere afdeling chalcografie, dat zijn de dragers (blokken, platen, lithostenen enzovoort) waar de kunstenaars hun prenten in graveren of snijden met burijnen, gutsen en mesjes of hun prent op tekenen. Ruim 3.000 dragers bevinden zich in 180 laden in een ladenkastenwand. Een lust voor de liefhebber. 

Liefhebbers lezen ook het verhaal over het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde, het kijkdoosmuseum in Vledder en ’t Kiekhuus in Wolvega.  

 

Fotocredits:

– Anna Westerhof

Verder zoeken in onze database