Hannie Meingalerie, Wolvega
Hannie Meingalerie bevindt zich midden in woonwarenhuis

Cultuur

Hannie Meingalerie bevindt zich midden in woonwarenhuis 

Midden in woonwarenhuis Home Center in Wolvega bevindt zich de Hannie Meingalerie. Een galerij of museumpje vol keramiek. Op de eerste verdieping moet je zijn om werk te aanschouwen van verschillende keramisten. Elk kwartaal wordt de galerie opnieuw ingericht door de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).  

Kunstenaars uit de kring van SKNN tonen niet alleen een diversiteit aan werken, het keramiek is ook te koop. Het is een rustpunt tijdens het winkelen of een uitje op zich. Naast keramiek zijn er ook met regelmaat schilderijen of foto’s te zien in de galerie, die eigenlijk het hele jaar door geopend is, uiteraard is dat afhankelijk van de openingstijden van Home Center. 

De SKNN, opgericht in 1988, stelt zich ten doel de keramische kunstbeoefening in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noordoost Gelderland te bevorderen. Hannie Mein was betrokken bij de oprichting van de stichting. De geboren Utrechtse genoot, na haar werk als pottenbakster, een avondopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1969 verhuisde ze naar Vinkega, waar ze een eigen atelier en expositieruimte in haar woonboerderij ‘Het Bakhuis’ bezat. In 2003 werd de keramiekgalerij van de meubelboulevard naar haar vernoemd. In datzelfde jaar werd in het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde een overzichtstentoonstelling van haar werk gehouden. De tentoonstelling werd door haar zelf ingericht, maar de opening maakte ze niet meer mee. Ze overleed een week ervoor. 

Het werk van Mein kenmerkt zich aan de naïeve stijl met vaak gestileerde dierfiguren. Eens in de drie jaar rijkt de Stichting Hannie Mein Kunstprijs een prijs uit aan de beste kunstenaar uit Oost- en Weststellingwerf. Dan verandert de galerie gedurende een aantal weken in een expositieruimte vol met andere, uiteenlopende kunst (zie foto’s). 

Home Center is te vinden op Frisaxstraat 12 in Wolvega, de galerie op de eerste etage aan de linkerhand (coördinaten: 52.887233, 5.993905). 

Kunstliefhebbers lezen ook het verhaal over follies, de Hein Mader kunstroute, Open Stal in Oldeberkoop, Stichting Nobilis in Fochteloo en het verhaal over Klaas Bovenkamp uit Boijl is ook de moeite waard. 

Fotocredits:

– Piet Bosma
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database