Actief
De Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop toont kunst subtiel
Keurig bijgehouden wandelpaden, grote waterpartijen, op de oever rododendrons en verscholen tussen het groen kunst. Kunst in allerlei hoedanigheden. De Parkbossen Kunstroute in de Oldeberkoopse parkbossen is niet alleen leuk voor kunstliefhebbers, ook voor wandelaars en natuurliefhebbers en zelfs tuinarchitecten kunnen er hun hart ophalen.
Het dorp kent vier bossen: het Koepelbosch, Molenbosch 1, Molenbosch 2 en het Sterrebosch. Alle vier zijn ze ontworpen door landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851). Hij ontwierp deze parkbossen in opdracht van Jan Albert Willinge rond 1825. In 2017 kregen alle bossen van Oldeberkoop een flinke opknapbeurt door vrijwilligers. Bruggetjes en vijvers werden in ere hersteld. Af en toe een prieeltje of een kunstwerk past perfect in het landschap. In 2020 was de groep vrijwilligers zo goed als klaar met de herstelwerkzaamheden en opende de kunstroute. De wandeling, ook geschikt voor wandelaars met een kinderwagen of aangelijnde hond, voert langs achttien beelden.
Omdat de route is opgenomen in het Wandelnetwerk Fryslân is er even een uitleg nodig over hoe de bewegwijzering te gebruiken. Op sommige plekken staat een duidelijk Parkbossen Kunstroute-wegwijzer, op andere plekken niet. Daar volg je de knooppuntenpaaltjes. Iets makkelijker is wellicht om een gratis routeboekje te halen bij Hotel Lunia of bij snackbar ’t Koepelbos in het dorp. Daarop staat de hele route aangegeven, inclusief waar alle kunstwerken staan en door wie ze gemaakt zijn en ook alle knooppunten staan erop.
Waar je begint maakt niet uit. De route kan in één keer gelopen worden (5 kilometer), maar ook in twee delen van 2,5 kilometer.
Onderweg tref je beelden van Hein Mader, waar ook een Hein Mader kunstroute aan is gekoppeld. Er staan beelden in de parkbossen die in opdracht van de jaarlijkse Open Stal kunstroute zijn gemaakt. Maar ook verweesde beelden kregen een plekje in de bossen van Oldeberkoop. Dat zijn beelden die een nieuwe kans verdienen op een andere plek of in een nieuwe vorm. Het betreft onder meer het beeld ‘Het Verzekeringswezen’ van Pieter Starreveld uit 1956, tevens het oudste beeld langs de route. Het was ooit gemaakt voor het bankgebouw van de Friesland Bank aan de Grote Markt in Groningen, maar staat nu bovenop het oude CAV-gebouw in Oldeberkoop. Bij de ijsbaan, aan de rand van Molenbosch 2 staat het beeld ‘Drie schaatsers’ van Inge Groenen uit 2016 en ‘De Elandlinde’ is het derde verweesde beeld. Het is een beeld van Trudi van der Berg en gemaakt in 1990. Het beeld bestaat uit drie elementen met elandgeweien die tezamen een in het midden groeiende linde ondersteunen. Het beeld past goed in deze omgeving, omdat achter het Koepelbosch een elandgewei is gevonden.
Onderweg komt de wandelaar ook het portret van Jan Hesselink tegen. Het werd in 2010 in opdracht van Open Stal gemaakt. Gert Sennema sneed en kerfde het in een boom in het Molenbosch. Geen liefdesverklaring, zoals vaak gedaan wordt, maar een beuk met een gezicht. Gedurende de jaren daarna groeit de bast langzaam om Hesselinks hoofd heen, wat een bijzonder effect geeft.
Het grootste beeld komt van de hand van Beb Mulder. Het staat op het eilandje in het Koepelbosch en is te bereiken via de houten brug. Het heet ‘Coöperatiebeeld’ en dateert uit 2017. Het tegeltableau is van Peter Hiemstra. Het beeld van cortenstaal laat acht personen gezamenlijk een koepel dragen, een teken van verbondenheid. Een indrukwekkend beeld.
In het kleinste bos van Oldeberkoop, het Sterrebosch, staat de grootste voetballer van het dorp. 3,5 meter is het beeld van Grethe-Marie Broersen uit 2021. Niet heel verwonderlijk is er gekozen voor een plek naast de voetbalvelden van voetbalvereniging Sport Vereent uit Oldeberkoop. Broersen is gespecialiseerd in woodcarving met een motorzaag.
Lees ook het verhaal over de parkbossen, andere ontwerpen van Lucas Pieter Roodbaard en follies in de omgeving. Ontdek hier meer wandelingen in de regio.
Fotocredits:
– Rens Hooyenga
– Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database