Wandeling tussen Frankrijk en Egypte (8,6km.)
Wandeling tussen Frankrijk en Egypte: lopen over boswallen, kavelpaden en een landgoed

Actief

Wandeling tussen Frankrijk en Egypte: lopen over boswallen, kavelpaden en een landgoed

Een wandeling maken van Frankrijk naar Egypte, wie wil dat nou niet? Het kan gewoon in de gemeente Ooststellingwerf. Twee buurtschappen dragen dezelfde naam als de straten in Nijeberkoop. Het betreft twee zeer groene buurtschappen, vol weilanden waar je via kavelpaden gedurende 8,6 kilometer tussendoor loopt. Je komt zelfs langs een verdwenen dorp en een natuurgebied, maar je begint op een landgoed. 

Begin op de parkeerplaats van Café-Restaurant Boszicht. Aan de Bovenweg bevindt zich een infobord. En voor degene die denkt; welke kant moet ik nu op om te beginnen: als je je 180 graden draait is de eerste bewegwijzering te vinden aan de lantaarnpaal, boven ooghoogte. Je loopt richting het grote landhuis aan de overkant van de N351. 

De boerderij met oprit lijkt op een privéterrein. Aan weerszijden van de oprit staan twee grote palen. Op de ene staat ‘Bosch’ en de andere ‘Hoeve’. Loop er tussendoor om via de lange oprit het bos in te duiken. Het betreft het bos van het zeven kilometer lange landgoed tussen de riviertjes de Tjonger en de Linde. Het particuliere bezit heeft ervoor gezorgd dat de natuur al sinds 1719 z’n gang kan gaan op deze plek en dat is te zien. Het lange, maar smalle landgoed is een genot voor het oog. 

De ene keer is het dichtbegroeid, even later loop je door een brede singel die overgaat op een boswal. Met aan weerszijden uitzicht over de landerijen is het er erg prettig lopen. De ene keer schiet er een konijn weg, de andere keer een ree. Wellicht dat de paden weinig bewandeld worden, zodat het wild doorgaans z’n gang kan gaan. 

Na nog een bosje, een slootwal met uitzicht op de achterkant van het dorp en een onverharde oprit loop je met een zigzag over de verharde weg. Na het kavelpad verbindt een bruggetje Frankrijk met Egypte. Het pad is de ene keer breed en de andere keer amper een pad te noemen. Maar dat maakt het leuk en afwisselend, maar daardoor niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Het is fijn wandelen met bijna continu aan één of weerszijden weiland. En hoe hard de wind ook waait, op het pad heb je er weinig last van. Je loopt beschut en je kunt mooi tussen de bomen door gluren. Gluren hoe een groep reeën op het weiland aan het grazen is of gluren hoe een boer bezig is om zijn hooibalen op te halen. 

Na een stukje asfalt steek je de N351 over. Daar kom je aan bij Middelburen, ooit een dorp van Ooststellingwerf. Tegenwoordig bestempeld als ‘verdwenen dorp’. Het lag tussen Makkinga en Nijeberkoop, zoals te zien op een kaart uit 1660 op het infopaneel. De voormalige dorpsstraat van Nijeberkoop liep er doorheen naar Makkinga. Het is onbekend waarom het dorp ooit ophield te bestaan. Het dorp verdween, maar de naam is bewaard gebleven en geeft de streek tussen Makkinga en Nijeberkoop aan. 

Na een boswalwandeling, kom je langs de voormalige dorpsstraat. Tegenwoordig is het niets meer dan een overwoekerd pad. Aan de straat stonden diverse boerderijen. De dorpsstraat liep vroeger langs de huidige begraafplaats en langs Boschhoeve naar Oldeberkoop. Op een verhoging stond een kerk, maar ook die is inmiddels verdwenen. Na een mooi bospaadje en een aantrekkelijk klinkerpad kom je weer uit bij het beginpunt. Een route vol groen en vol uitgestrekte landschappen. Heerlijk om even tot rust te komen. Honden mogen mee, maar aangelijnd. 

Lees over meer plaatsnamen zoals Frankrijk en Egypte in het verhaal: Een reis rond de wereld in eigen land. Lees hier over meer wandelingen in de regio. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database