Vrouwenveld, Boschoord
Het Vrouwenveld, waar ook mannen welkom zijn

Natuur

Het Vrouwenveld, waar ook mannen welkom zijn

Het Vrouwenveld in het Drents-Friese Wold is een heidegebied met veen en vennen. Er lopen twee leuke wandelingen doorheen: het Stellingenpad en de witte route vanuit het naastgelegen dorp Boschoord. De vlonder maakt het pad ietwat avontuurlijk.

Het veld dankt haar naam aan vrouwen, die op deze plek in de jaren twintig van de negentiende eeuw in het turf werkten. Natuurlijk werkten mannen en vrouwen beiden in het turf, maar gescheiden, dus kregen de vrouwen hun eigen Vrouwenveld. Ze keerden turf om, zodat het droogde.

Gewoon even een kijkje nemen zonder wandeling? In de bossen van Boschoord ligt de Vrouwenlaan. En deze Vrouwenlaan leidt uiteraard naar het Vrouwenveld. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats op de Boylerstraat op coördinaten: 52.901001, 6.222832. Volg vanaf daar de witte route, slechts een klein stukje. Lekker ronddwalen kan natuurlijk ook. Het Vrouwenveld ontstond in de beginjaren van de Maatschappij van Weldadigheid toen het veld door ploegen kolonisten ontgonnen werd. Inmiddels wordt het omringd door een parkachtig bos. Een bezoek aan het Vrouwenveld is goed te combineren met een bezoek aan het Doldersummerveld en Landgoed Boschoord.

Fotocredits:

Koert Vondeling
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database