Stellingenpad (260km.)
Het Stellingenpad duikt in natuur en historie

Actief

Het Stellingenpad duikt in natuur en historie

Het Stellingenpad is een langeafstandswandeling van ruim 260 kilometer, verdeeld over vijftien etappes. Het pad werd in 2022 gerealiseerd en laat de mooiste natuur van de Stellingwerven zien en gaat soms net over de Stellingwerfse grenzen om een kijkje te nemen in de Weerribben-Wieden en de Maatschappij van Weldadigheid.

Ook wordt er langs de diverse delen van de Friese Waterlinie gelopen en is het Drents-Friese Wold een groot onderdeel van de route. Het landschap is gevarieerd: bossen, uitgestrekte heidevelden en duinlandschappen, meertjes, riviertjes en moeras- en rietlanden. Veel is in dit gebied bewaard gebleven aan diversiteit van flora en fauna, mooie dorpsgezichten en vooral ook de stilte.

Omdat er nog geen aaneengesloten rondgaande lange- afstandswandeling bestond door de Stellingwerven en omdat er van de geschiedenis van dit gebied nog maar weinig bekend is, was dit de aanleiding voor initiatiefneemster Marian Nesse om het Stellingenpad te creëren.

Het pad loopt via bestaande knooppunten van wandelnetwerken en is eenvoudig te volgen. De route wordt weergegeven in een routegids. In de gids staat tevens informatie over het gebied. Ook staan daarin honderden foto’s en speciale kijkpunten langs het pad. Per etappe worden geschiedenis en landschap door etappe-elfjes beschreven in streekverhalen. Het is niet voor niets dat de wandeling de Engelse titel Griffin Fairy Trail krijgt. Het slaat op het gemeentewapen van Oost- en Weststellingwerf.

Stichting Vrijstaat de Stellingen heeft dit pad namens Marian Nesse in samenwerking met het Nivon en ondersteund door vele vrijwilligers, ondernemers, gemeenten en organisaties gerealiseerd. Nesse zelf kon bij de opening op 24 april niet aanwezig zijn. Ze overleed enkele maanden voor de officiële opening.

De wandelgids is te verkrijgen via boekhandels, het Toeristisch Informatiepunt (TIP) Appelscha en de website van Vrijstaat de Stellingen.

Hier vind je alle etappes van het Stellingenpad:
Etappe 1: Appelscha – Vledder (25,8km.)
Etappe 2: Vledder – Havelte (14,6km.)
Etappe 3: Havelte – Giethoorn (20,6km.)
Etappe 4: Giethoorn – Belt-Schutsloot (12,6km.)
Etappe 5: Belt-Schutsloot – Blokzijl (19,6km.)
Etappe 6: Blokzijl – Ossenzijl (11,5km.)
Etappe 7: Ossenzijl – Wolvega (13,5km.)
Etappe 8: Wolvega – Oldeberkoop (23,8km.)
Etappe 9: Oldeberkoop – Donkerbroek (17,5km.)
Etappe 10: Donkerbroek – Haulerwijk (28,1km.)
Etappe 11: Haulerwijk – Westervelde (14km.)
Etappe 12: Westervelde – Appelscha (25,2km.)
Etappe 13: Prikkedam – Oosterwolde (14,1km.)
Etappe 14: Oosterwolde – Haulerwijk (12,1km.)
Etappe 15: Doorsteek Noordwolde (10,4km.)

Ontdek ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Harry Lasker
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database