Doldersummerveld
Dieren hebben voorrang op de Huenderweg in het Doldersummerveld  

Natuur

Dieren hebben voorrang op de Huenderweg in het Doldersummerveld 

Een van de mooiste routes met de auto door het Drents-Friese Wold voert over de Huenderweg door het heidegebied Doldersummerveld. Automobilisten, motoren en fietsen moeten niet raar opkijken als er zomaar een groep schapen of Schotse hooglanders op de weg loopt of ligt.

Natuurmonumenten en Stichting Het Drentse Landschap zijn met de gemeente Westerveld tot overeenstemming gekomen over het overgraasbaar maken van de Huenderweg. De rasters die om de natuurgebieden Doldersummerveld en Wapserveld stonden, zijn weggehaald. De schapen en koeien die in deze gebieden lopen kunnen zonder enige belemmeringen de weg oversteken.

Om te voorkomen dat het verkeer op de Huenderweg te hard rijdt, zijn diverse drempels in de weg aangebracht. Die moeten ervoor zorgen dat het verkeer niet harder dan zestig kilometer per uur rijdt. Voor ruiters is een verharde voergang gemaakt en er zijn ruiterhekken neergezet.

Een schaapsherder verzorgt de kudde schapen en neemt ze bijna dagelijks mee voor een tocht door het Doldersummerveld. Dit gebeurt vanuit de schaapskooi op Huenderweg 1. Tussen 16.00 en 17.00 uur komt de schaapsherder terug met de kudde. Het levert een mooi gezicht op.

Informatiecentrum De Huenderhoeve – grenzend aan de schaapskooi – is dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Daar starten verschillende wandel– en fietsroutes, onder meer naar een uitkijktoren die een uitzicht over het landschap biedt en langs eeuwenoude karrensporen. En er kan in de hoeve allerlei informatie ingewonnen worden over de omgeving. Er zijn op en vanuit deze locatie, met ruime parkeerplaats, diverse activiteiten te doen als lezingen, excursies of knutselmiddagen. Kwartaalagenda’s zijn verkrijgbaar in De Huenderhoeve en online.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database