Wandeling Strubben-Kniphorstbosch, Anloo (5-9km.)
Slingeren tussen strubben

Actief

Slingeren tussen strubben

Deze route door de Strubben-Kniphorstbosch tussen Annen en Schipborg is een genot voor het oog. We starten op de parkeerplaats van Informatiecentrum Homanshof op Lunsenhof 20 in Anloo. Daar kun je kiezen tussen twee tochten: die door de Strubben-Kniphorstbosch of het Anlooërdiepje. In dit verhaal beschrijven wij de eerstgenoemde. Je kunt kiezen voor een tocht van 9 kilometer of deze tussentijds inkorten tot 5 kilometer. Voor de beide routes geldt: volg de gele paaltjes.

Na een paar paaltjes in Anloo, lopen we het dorp uit. Via landerijen komen we na ongeveer een kilometer aan in het bos. Een mooi bos, vol sloten, af en toe een bruggetje en daarna natte heide. We lopen in het Nationaal Park Drentsche Aa, het park waar water vrij spel krijgt. Vogels vliegen er af en aan. Ze spelen in het water en grazende koeien kijken af en toe verbaasd op als ze een vreemde tjilp horen. Wij genieten van de uitgestrektheid en de vrijheid die bomen krijgen om in vreemde vormen te groeien. Erg fotowaardig.

In een boog loop je naar D7, de code die aan het hunebed aan de rand van het bos is gehangen. Geen grote, ook geen kleine; één met negen draagstenen en vier dekstenen. De moeite waard om even stil te staan. Het duurt niet lang of de eerste strubben springen in het oog. Dat zijn eeuwenoude eiken met grillige vormen. Ze zijn zo gegroeid door de grote kuddes schapen die in het gebied graasden in de Middeleeuwen. De bomen werden klein gehouden, waardoor vele vertakkingen ontstonden. Pas toen de schapen vertrokken, schoten de eiken de lucht in, maar hielden wel deze bijzondere vormen. Takken hangen soms op de grond, andere zijn erg gekronkeld. Mooi om tussendoor te zigzaggen. We treffen tussendoor ook opvallend veel heuvels: grafheuvels uit vrijwel alle prehistorische perioden, allemaal te vinden in het natuurgebied. Dit gebied, de Hondsrug, wordt al meer dan vijftig eeuwen bewoond. Later komen we opnieuw een hunebed tegen: D8. En na nog een paar afslagen in het bos komen we weer aan in Anloo.

Een route die we iedereen kunnen aanraden. Wat een rust en genot. Let op: buiten het lammerseizoen zijn honden aangelijnd welkom in het begrazingsgebied. In het lammerseizoen mogen honden niet binnen de afrastering komen. Dat geldt onder meer voor deze wandeling. Op deze punten worden wandelaars met honden een stukje omgeleid. De D7 wordt door deze groep overgeslagen, maar de D8 wordt wel bezocht.

Bekijk hier andere wandelingen in de regio.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database