Cachot, Appelscha
In het cachot in Appelscha werden dronken mensen tijdelijk opgesloten 

Cultuur

In het cachot in Appelscha werden dronken mensen tijdelijk opgesloten

Het klinkt romantisch: een arrestantenlokaal midden in het dorp, een klein gevangenisje voor één of twee personen om gedurende de nacht op te sluiten. Een cachot, zoals deze strafruimte ook wel wordt genoemd, is vaak klein, vochtig en benauwd. Appelscha heeft er nog één: het gevangenisje staat aan de Vaart Zuidzijde en is het enige exemplaar in Friesland dat bewaard is gebleven.

In het gebouw, dat dateert uit 1921, was één ruimte voor mannen en één ruimte voor vrouwen. De Historische Vereniging van Appelscha richtte cachot in, zodat belangstellenden er een kijkje kunnen nemen. In de zomermaanden zijn de deuren geopend. Bezoekers kijken naar binnen door het glas en zien hoe het er vroeger uitzag.

Het cachot is te vinden naast Vaart Zuidzijde 88 in Appelscha.

Wie een rondleiding wenst, neemt contact op met de historische verenging.

De bouwopdracht voor de twee cellen werd verstrekt aan Gebr. V.d. Zee uit Oosterwolde. De toenmalige veldwachter vond de huidige locatie het meest geschikt.

Een soortgelijk museum bevindt zich in Vledder. Het Kijkdoosmuseum is een onbemand museum dat alle dagen van het jaar geopend is. Het thema is echter wel wat anders: het Kijkdoosmuseum laat de binnenkant van een barak uit een Joods werkkamp zien.

Geïnteresseerd in het gevangeniswezen? In Veenhuizen ligt het Nationaal Gevangenismuseum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis ervan.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database