Wandeling Compagnonsbossen, Ravenswoud (3,3km.)
Je kunt de route door de Compagnonsbossen zo groot maken als je zelf wil

Actief

Je kunt de route door de Compagnonsbossen zo groot maken als je zelf wil

Voor een rustige en beschutte route langs groene wijken en af en toe een uitkijkpunt over landerijen, ben je in de Compagnonsbossen van Ravenswoud op de juiste plek. Deze route van 3,3 kilometer start vanaf de parkeerplaats bij dorpshuis De Wyken in Ravenswoud. De route leent zich als ideale plek om de hond uit te laten.

Je volgt de rode paaltjes langs de Tweede Kruuswiek, een water waar ook een kano- en kajakroute start. Suppen is uiteraard ook mogelijk. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het veld waar overheen gelopen wordt is een voormalig voetbalveld. Een wedstrijdveld zelfs, maar het raakte in verval. De plek was te nat, waarop het Plaatselijk Belang  het veld een andere functie gaf: voor jong en oud, voor het dorp. Jongeren hebben er een crossbaantje ontwikkeld, jeu-de-boules, tafeltennissen en de pannakooi zijn geliefd onder de bevolking. Achterop het veld is een plek gecreëerd voor meer biodiversiteit. Langs de voormalige zijlijn gelopen volgt een bruggetje, die het veld met de Compagnonsbossen verbindt.

Alle vaarten die je ziet lopen dwars door het bos. Ze golden als wijken waardoor afgegraven turf uit het Fochteloërveen werd afgevoerd richting Appelscha, waar de Turfroute doorheen loopt. Het is nog maar een dikke eeuw geleden dat de turf werd gegraven. Mannen trokken met kruiwagen en schop het veen in en sliepen in hutjes. Hutjes werden woningen en de woningen werden Ravenswoud.

De wandeling voert langzaam naar de rand van het bos, waar een uitkijktoren staat. Vanuit hier kijk je uit over de landerijen vol vogels. De agrariërs in dit gebied houden rekening met de unieke vogelsoorten die voorkomen en broeden in het Fochteloërveen. Zo laten zij tijdens het oogsten expres graan- en maïskorrels op de akkers achter en zaaien rondom de akkers brede randen met bloemzaden in. Deze bloemen trekken in de zomer extra insecten voor de vogels en in de herfst vinden de vogels er voedzame zaden. Ook hanteren de boeren uitgestelde maaidata voor de broedperiode.

De route volgt het water continu en na enkele bochten komt de wandelaar weer uit bij het beginpunt. Wie geen genoeg heeft van de Compagnonsbossen: aan de andere kant van de Meester Lokstraat bevindt zich een soortgelijk bos. Zowel de wijken als bosvakken staan met elkaar in verbinding, zodat je de route net zo groot kunt maken als je wil.

Bij zomerse temperaturen stikt het in de bossen van de muggen.

Nabij het bos, aan de rand van het Fochteloërveen staat uitkijktoren De Zeven. Wie van een wat langere wandeling houdt, loopt er naartoe. Er kan ook dichterbij geparkeerd worden.

Kijk hier voor meer wandel– en fietsroutes in de regio.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database