De Slotplaats, Bakkeveen
De Slotplaats in Bakkeveen 

Natuur

De Slotplaats in Bakkeveen 

De Slotplaats is een 230 hectare groot landgoed in Bakkeveen. Eeuwenoud is het landgoed, dat werd aangelegd in 1668. Op dat moment bouwde de familie Aylva er een slot, het Blauwhuis genoemd. Het werd afgebroken in 1838, alleen de in 1818 gebouwde slotboerderij bleef over. In 1920 werd het verbouwd tot wat het nu is. Het is inmiddels aangemerkt als Rijksmonument. Er is een restaurant in gevestigd. 

Bijna het gehele landgoed is vormgegeven en aangelegd door de landschapsarchitect Johann Hermann Knoop. Overal kom je sporen van hem tegen. De Burmaniazuil in het Sterrenbos, achter het restaurant, bevindt zich op een kruispunt van paden. Dat was mode halverwege de achttiende eeuw. De ronde natuurstenen zuil op het voetstuk met leeuwenkop staat plaatselijk bekend als Poppestien. ‘Poppe’ is Fries voor baby. De legende gaat dat wanneer de loden haan kraait, de onderste steen kantelt en de vader zijn pasgeboren baby onder de steen vandaan kan halen. 

Andere ‘handtekeningen’ van Knoop zijn de zonnewijzer, de boomgaard en de sterrenschans. De sterrenschans is een zeshoekige wal in de vorm van een ster. Vaak werden schansen vroeger gebruikt als verdedigingswerken. Maar niet in Bakkeveen. Waarschijnlijk is deze schans aangelegd om de zoon van de buitenplaatseigenaar op dat moment, jonkheer Edzard Hobbe van Burmania, te leren over wiskunde en vestingsbouwkunde. Hetzelfde wordt vermoed bij het symmetrische, ruitvormige padenpatroon van het Sterrenbos. 

In het bos staan reuzen van bomen. Sommige bomen staan er al sinds 1730. Tien grote passen moet je zetten om een rondje om de dikste beuk heen te lopen. Het is heerlijk wandelen over het landgoed. Langs alle hoogtepunten kom je als je de route van 5,8 kilometer wandelt. Starten doe je bij De Slotplaats op Foarwurker Wei 3 in Bakkeveen. En als je terugkomt kun je even lekker op adem komen in het restaurant. 

Bezoek ook de Bakkeveense Duinen, mocht je in de buurt zijn. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database