Actief
Een Burmaniazuil, sterrenschans en een heel oude beukenlaan
De Slotplaats in Bakkeveen kenmerkt zich door de vele brede zandpaden. Een eeuwenoud landgoed, waar veel te bekijken valt. Door de grootte van 230 hectare kom je zelfs op een drukke dag niet te veel mensen tegen. Het is er heerlijk wandelen.
Naast de parkeerplaats ligt het startpunt voor drie wandelingen. Het is tevens het punt waar een natuurspeelplaats is aangelegd. Een plek waar kinderen zich eindeloos kunnen vermaken. Voor de niet-spelers ligt aan de overzijde daarvan een winkeltje waar souvenirs te verkrijgen zijn, maar een thee en koffie to-go zijn er ook te koop. Wij gaan eerst wandelen.
De gele route bedraagt 1,2 kilometer en voert over een stevig zandpad. Het is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. De rode route is 2,5 kilometer en de blauwe 6 kilometer en dwaalt kriskras door het bos. Wij beschrijven in dit verhaal de langste route.
Na een klein eindje lopen staat er een pilaar midden op het brede pad. Het is de Burmaniazuil. De ronde natuurstenen zuil op het voetstuk met leeuwenkop staat plaatselijk bekend als Poppestien. ‘Poppe’ is Fries voor baby. De legende gaat dat wanneer de loden haan kraait, de onderste steen kantelt en de vader zijn pasgeboren baby onder de steen vandaan kan halen. Er wordt niet gekraaid, dus wij lopen door, langs het zogenoemde nattevoetenpad. Het pad ligt op één van de laagstgelegen delen van het landgoed en overstroomt bij hevige regenval. Geniet op deze plek vooral van het mooie dennenbos met mosvloer. Een open veld met daarop twee picknickbanken gesitueerd loop je tegemoet. En na een korte kronkel tref je water, iets wat lijkt op een brongebied. Een bruggetje is er overheen aangelegd. Wij lopen er overheen, daar vraagt het om.
Achterop het landgoed komen we een uitkijkpunt tegen. Waar zal het op uitkijken? Het punt is maar een meter hoger dan het pad. Het blijkt de sterrenschans, een zeshoekige wal in de vorm van een ster. Vaak werden schansen vroeger gebruikt als verdedigingswerken. Maar niet in Bakkeveen. Waarschijnlijk is deze schans aangelegd om de zoon van de buitenplaatseigenaar op dat moment, jonkheer Edzard Hobbe van Burmania, te leren over wiskunde en vestingsbouwkunde. Hetzelfde wordt vermoed bij het symmetrische, ruitvormige padenpatroon van het bos zelf.
In het bos staan reuzen van bomen. Sommige bomen staan er al sinds 1730. Ze staan in een laan. Deze beukenlaan gold in de Middeleeuwen als belangrijke route tussen Drenthe en de Friese steden. Het is een wonderlijk gezicht. De één is nog mooier dan de andere. Tien grote passen moet je zetten om een rondje om de dikste beuk heen te lopen.
Tijdens de route vallen op veel plekken de rabatten op. Dat zijn langwerpige ophogingen gelegen tussen greppels. De greppels dienen als ontwateringssysteem, zodat de bomen op droge stukken geplant konden worden. En tijdens de tweede helft van de route vind je ook pingoruïnes, ringvormige watertjes, overblijfselen van de laatste ijstijd. Ook nog wel even leuk om in de gaten te houden is het danstrio. De stammen van deze boom kunnen elkaar maar moeilijk loslaten. Takken zijn vergroeid met de hoofdstam, waardoor het lijkt alsof de stammen armen om de middel van de ander slaan en met elkaar dansen. Wie ze wil vinden, vindt ze op de coördinaten 53.075174, 6.233179. Lees ook het verhaal grapjes van de natuur.
Na een korte wandeling, voornamelijk rechtdoor, kom je weer uit bij De Slotplaats. Tijd voor een biertje.
Starten doe je bij De Slotplaats op Foarwurker Wei 3 in Bakkeveen. Lees ook over de Bakkeveense Duinen. Geïnteresseerd in aangelegde tuinen en parkbossen? Lees dan over Roodbaardtuinen in de regio. En voor meer wandelingen, kijk hier.
Fotocredits:
– Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database