Uitkijktoren, Doldersum
Toren met Pools tintje biedt uitzicht op Doldersummerveld

Actief

Toren met Pools tintje biedt uitzicht op Doldersummerveld

Wie het Doldersummerveld vanuit de hoogte wil bekijken, kan dat prima via de uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied doen. De toren is ingepast in de boszoom. Het bouwwerk valt van afstand amper te ontdekken.

Het Doldersummerveld is sinds 1976 eigendom van de stichting Het Drentse Landschap, dat het kocht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het terrein telt zo’n 400 bunder, evenveel als het Wapserveld. Jaren geleden maakten medewerkers van Het Drentse Landschap een excursie door Oost-Polen. Daar zagen zij in het Poolse Nationale park Biebrza een kijktoren staan die door zijn eenvoud in constructie en het gebruik van natuurlijke materialen bij wijze van spreken opvallend onopvallend was. Ze maakten foto’s, namen de maten zo goed mogelijk op en gingen op zoek naar sponsors om de toren van Biebrza te laten nabouwen aan de rand van het Doldersummerveld.

Deze toren heeft twee etages. Op de eerste verdieping kan een groep van het uitzicht genieten. Een etage hoger gaat het om een kleiner plateau voor enkele personen. Van daar krijgt de  natuurliefhebber op dertien meter hoogte een goede indruk van het wijde landschap, met aan de achterzijde de boszoom van de Boswachterij Smilde. Het is de eerste uitkijktoren van Het Drentse Landschap.

Bij de Kale Duinen in Appelscha is een uitkijkpost van Staatsbosbeheer te vinden. In Appelscha staat de toren vrij dominant in een ruim landschap. Dat heeft men in Doldersum willen voorkomen.

Het Doldersummerveld is nog ongerept. Er wordt gestreefd naar zo weinig mogelijk aantasting. Daarom is heel secuur naar een goed plaatsje in de bosrand gezocht. De toren is te bereiken via de fietspaden die vanaf de Boylerstraat lopen naar de zogenaamde zessprong.

Over het ernaast gelegen zandpad is autoverkeer toegestaan. Het hele gebied waarop men kan uitzien, ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op de nabij gelegen heide graast een gescheperde kudde schapen en er grazen Schotse hooglanders.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database