Drenthepad, etappe 6: Veenhuizen – Roderesch (21,2km.)
Vier uur netto wandelplezier van Veenhuizen naar Roderesch

Actief

Vier uur netto wandelplezier van Veenhuizen naar Roderesch

Omdat Veenhuizen nog net onder Het Lage Noorden valt, nemen we deze route graag mee als wandeltip. Het is één van de langere routes van het Drenthepad. En niet de minste. Gedurende 21,2 kilometer loop je onder meer door natuur, langs water, over kavelpaden, door dorpen, de route is lekker gevarieerd.

We beginnen bij het Nationaal Gevangenismuseum in museumdorp Veenhuizen. Het dorp waar veel panden een spreuk op de gevel hebben staan en waar het voelt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Loop vanaf de Haulerweg linksaf de Oude Gracht op, letterlijk langs de oude gracht van de voormalige gevangenis. Met geelrode bewegwijzering is deze route een stuk duidelijker aangegeven dan het begin van de route Appelscha – Veenhuizen. De route voert langs de vele statige panden, via de ‘Tuinen van Weldadigheid’ langzaam het dorp uit.

Een oud kerkhof komt in zicht. Op de grote begraafplaats is een groot verschil te zien tussen de graven: het personeel kreeg een mooier graf, achterin liggen mensen zelfs anoniem. Kruisen staan in lange rijen. Schuin tegenover de begraafplaats bevindt zich een Joodse begraafplaats. Wie geïnteresseerd is in begraafplaatsen bezoekt ook eens de Spaansche begraafplaats in Veenhuizen. Op de plek heeft mogelijk rond 1639 ook een kerk gestaan. We lopen door, richting het Sterrebos en langs het indrukwekkend defensiecomplex aan je rechterhand. Het is een munitiecomplex, waar je eigenlijk slechts een glimp van opvangt. Er volgen bospaadjes, klinkers van de Hoofdweg door het groene Westervelde en eenmaal uit het dorp, ligt rechts hunebed D2. Let goed op, want je loopt er gemakkelijk voorbij.

Norg loop je in bij molen De Hoop, aan de zuidkant van het dorp. Het duurt niet lang voordat allemaal gerenoveerde boerderijen met rieten daken tevoorschijn komen. De één nog mooier dan de ander. Het lijkt wel of ze allemaal in dezelfde stijl zijn gemoderniseerd: met veel glas en donker houtwerk. Ze staan er in ieder geval goed bij. Na een wandeling er tussendoor en langs wat plekjes waar je even op adem kunt komen en ook goed wat te eten of te drinken kunt kopen, loop je richting de zanderige Langeloërduinen, die je schampt. Een halve ronde maak je om het schillenveen. Het wordt snel ingeruild voor agrarisch landschap als we richting Langelo lopen, waar we gezelschap krijgen van het Jakibspaad. Het is een pelgrimsroute van 130 kilometer van Sint Jacobiparochie tot Hasselt, die aansluit op vervolgroutes; voor de wandelliefhebber.

Wij lopen eerst door. Langs het Oostervoortsche Diep en daarna het Lieverse Diep voor we vervolgens nog een flinke dosis bos tegenkomen. Zowel Veenhuizen als Roderesch is goed bereikbaar met de bus. Wie de volle 21,2 kilometer niet wil afleggen, kan heel goed maar tot Norg gaan. Dat kan van beide kanten, want zoals elke route van het Drenthepad is ook deze andersom te lopen.

Lees ook over etappe 5 en etappe 7 of het algemene verhaal over het Drenthepad. Bekijk voor meer wandelingen ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database