Het Drenthepad: Appelscha – Veenhuizen (15,4km.)
Een wandeling van 15,4 kilometer vol water, veen en op het eind veel cultureel erfgoed.

Actief

Het Drenthepad: Appelscha – Veenhuizen

Een wandeling van 15,4 kilometer vol water, veen en op het eind veel cultureel erfgoed. Zo kan het Drenthepad tussen Appelscha en Veenhuizen het best omschreven worden. Op het begin- en eindpunt na bevindt je je als wandelaar alleen maar in de natuur. Een heerlijke en vooral rustige wandeling.

Starten doe je in Appelscha, bij het TIP-kantoor (Toeristisch Informatiepunt) in Appelscha. Voor wie niet via de app loopt; een aantal bordjes zijn in het begin lastig te vinden. Daarom een ietwat gedetailleerdere uitleg in het begin. Al staande voor het TIP, zie je een gigantisch kunstwerk van Hein Mader. Het wordt naast ‘spiraal’ ook wel ‘kurkentrekker’ genoemd. Loop in de richting waar het cortenstaal de grond raakt en volg de straat. Al snel volgt een splitsing. Houd daar links aan om daarna linksaf het Smidslaantje in te lopen. Loop deze straat helemaal uit totdat je bij de Compagnonsvaart uitkomt. Sla daar rechtsaf en steek bij het volgende loopbruggetje het water over. Wederom houdt je rechts aan. Op sommige plaatsen langs de weg vind je lessenaars van cortenstaal. Op infopanelen valt te lezen over historische panden en historische plekken. Leuk voor een volgende wandel- of fietstocht.

De natuur in

Bij de Eerste Wijk loop je naar links richting het Fochteloërveen. Vanaf hier zijn de bordjes van het Drenthepad weer goed te vinden. Na enkele honderden meters wordt het rustiger qua verkeer. Na bijna twee kilometer loop je via het fietspad het bos van Ravenswoud in om na wat zigzagjes uit te komen op het Fochteloërveen. Rechtstreeks de oversteek maken over het hoogveengebied doe je niet. Je loopt een mooie lus, via onder meer een vogelkijkhut, over de Bonghaar, waar je het veen onder je kunt voelen trillen, en aan de overkant van het veen, vlak voordat het bos begint, kom je nog een mooie boardwalk tegen.

Na het bos springen de bijzondere gebouwen je meteen in het oog. De statige panden in Veenhuizen zijn veelal monumentaal. Allemaal zijn ze in dezelfde stijl gebouwd. Zo’n honderdtal. Je zou je bijna in een museum wanen, maar dat is waar deze route eindigt: het Nationale Gevangenismuseum. Bijkomen kan in diverse etablissementen in het dorp.

Lees hier alvast over de volgende route van Veenhuizen naar Roderesch of andersom. Kijk hier voor meer wandel– en fietsroutes.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database