Liberation Route Europe
Liberation Route Europe vertelt lokale bevrijdingsverhalen met beeld en geluid

Cultuur

Liberation Route Europe vertelt lokale bevrijdingsverhalen met beeld en geluid 

Bijzondere verhalen, indrukwekkende verhalen, honderden stuks met één deler: de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de bevrijding van West-Europa is een boek met vele hoofdstukken. Het Ardennenoffensief, D-Day, de Slag om de Schelde, wereldbekende verhalen, maar ook lokale, minder fameuze gebeurtenissen. Allemaal zijn ze even belangrijk om te worden doorverteld. 

Op diverse plekken in binnen- en buitenland zijn infoborden van de Liberation Route Europe te vinden, waaronder bij het Stokersverlaat in Appelscha. Op 7 en 8 april 1945 werden er in Zuidoost Friesland ongeveer 700 Franse parachutisten gedropt. Ze kwamen neer op de Drents-Friese grens. Op het paneel bij de sluis wordt verteld over de bevrijding van Appelscha, wat er op de dag van 13 april 1945 precies gebeurde op die plek. De lezer moet zich door het te lezen even in 1945 wanen. Op die ene dag dat het er zo van langs ging op die plek. Geweergekletter, zelfs sluipschutters op de loods van Mulder Dier & Tuin waren aanwezig. Even terug. Een foto versterkt de tekst en een QR-code op het paneel is te scannen voor meer informatie, zoals beelden en geluid. 

Het is een paneel in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Stellingwerfs, zodat het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Kijk hier voor een overzicht van de Liberation Route Europe. 

Voor meer oorlogsverhalen in deze regio lees ook de verhalen WOII-tocht door Appelscha bezorgt kippenvel, over verzetsstrijder Marinus van Emst en het Uffelter Binnenveld. 

Fotocredits:

Historische Vereniging Appelscha

Verder zoeken in onze database