Shakespearetheater, Diever
Het Shakespearetheater in Diever bruist van talent 

Cultuur

Het Shakespearetheater in Diever bruist van talent 

In het Shakespearetheater in het Drents-Friese Wold bij Diever worden in de zomermaanden veel voorstellingen gegeven. Eeuwenoude toneelstukken van William Shakespeare worden weer tot leven gewekt. Iedere zomer weer, al sinds 1946. Het door de oorlog getraumatiseerde dorp kon de afleiding die het theater bood goed gebruiken. De plaatselijke dokter, Dirk Broekema, startte als regisseur. En niet zonder succes. Pas na twintig jaar gaf hij het regisseursstokje door. 

De in Amsterdam opgeleide Wil Rep zorgde ervoor dat het spel in Diever zich verder kon ontwikkelen. En sinds de eeuwwisseling is Jack Nieborg de regisseur in Diever. Onder zijn leiding ging ook de rest van het theater in de lift. Diever was niet langer zomaar een toneelvereniging, maar een multidisciplinair theatergezelschap met een jeugdafdeling, een afterparty, een glossy en een professioneel artistiek team. En maakt korte metten met het stoffige imago dat aan Shakespeare kleeft. 

Het openluchttheater biedt plaats aan duizend bezoekers. In 2014 is het podium tijdelijk in het midden van het theater geplaatst, waardoor het spel zich tussen de bezoekers afspeelt en het contact tussen spelers en bezoekers intensiever wordt. De nieuwe podiumopzet beviel zo goed dat er eind 2015 is besloten het podium permanent in het midden van het theater te bouwen. En daar blijft het niet bij. Het podium bevindt zich niet alleen voor de toeschouwer, ook ernaast. Het is alsof je onderdeel bent van het verhaal. 

Elk seizoen start met try-outs. In de zomer volgen ruim twintig voorstellingen van één productie. Jaarlijks verwelkomt het gezelschap zo’n vijfentwintigduizend bezoekers in het theater, wat inhoudt dat bijna elke avond bom vol zit. 

Naast de voorstellingen is het ook mogelijk om er rondgeleid te worden langs plekken die je als bezoeker van de voorstelling niet te zien krijgt. Denk aan een blik onder het toneel, het atelier waar de kostuums en decors gemaakt worden en ook het Globetheater zal in deze rondleiding niet ontbreken. 

Toch net zin in iets anders dan Shakespeare? Het openluchttheater in Appelscha biedt jaarlijks een gevarieerd programma. Naast acteurs komen er muzikanten, cabaretiers en er wordt zelfs een openluchtkerkdienst gehouden. In Spanga vindt jaarlijks het semiprofessionele theatergezelschap  Opera Spanga plaats. 

Fotocredits:

Koen Timmerman
Shakespearetheater
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database