Monumentenroute, Frederiksoord
Maak een historische tocht door ‘buitenmuseum’ Frederiksoord en Wilhelminaoord

Actief

Maak een historische tocht door ‘buitenmuseum’ Frederiksoord en Wilhelminaoord

In de Koloniën van Weldadigheid is het alsof je teruggaat in de tijd. Nog veel oude koloniehuisjes, hoeves, kerkjes en functionele gebouwen doen denken aan de tijd dat de landbouwkoloniën werden opgericht. Ze zijn nooit afgebroken. In de regio worden koloniehuisjes enorm gekoesterd, het is het DNA van het gebied. Daarom worden ze zelfs nog steeds bijgebouwd. Nieuwere varianten, maar in dezelfde vorm duiken overal op in het landschap. Maak een tocht langs de bijzondere monumenten in de regio. Er is een tocht uitgezet door Frederiksoord en Wilhelminaoord en bij elk monumentaal gebouw werd een infopaneel geplaatst.

De langste route is 11 kilometer, maar deze is in te korten naar routes van 9, 8, 5 of 3,7 kilometer. Het is maar net hoelang je de tocht wil maken. Onderweg zie je onder meer Huis Westerbeek, een bakkerij, de Tuinbouwschool, het Logement, het Huygens Huys, het Kolonieschooltje, de Opzichterswoning, Ambtenarenhuisjes, de kassen van de Tuinbouwschool, de gaarkeuken, de dokterswoning, de Vrijboerhoeve, de Bosbouwschool, een timmerwinkel, het Kiemhuis, Rustoord, een koloniekerkje en natuurlijk koloniehuisjes. De langere tochten gaan door beide dorpen, de kortere alleen door Frederiksoord.

Starten doe je op de parkeerplaats van museum De Proefkolonie op Majoor van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Volg voor de route de gele bordjes.

Zin in iets anders dan monumenten? Lees dan over de Tuinbouwschool Route, de Sterrebosroute of de Turf van Vrouwenveldroute.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database