Cultuur
Ontdek Wilhelminaoord, kolonie II van de Koloniën van Weldadigheid
Wie rondloopt in Wilhelminaoord stapt tweehonderd jaar terug in de tijd. Er is in het dorp veel terug te vinden van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch. Hij was de oprichter van de Koloniën van Weldadigheid.
In het dorp zijn veel monumenten te vinden, waaronder de koloniekerk met pastorie, de mandenmakerij, rustoord I en II en Ons Dorpshuis, het oudste dorpshuis van Drenthe. Wie de Monumentenroute loopt of het Weldadig Rondje fietst komt ook langs deze hoogtepunten. In het dorpje wonen minder dan duizend personen, waarvan een groot deel afstamt van de vroegere kolonisten. Wilhelminaoord is Kolonie II en werd in 1821 gesticht. De Kolonie van Weldadigheid is opgericht in 1818. Wilhelminaoord werd vernoemd naar Wilhelmina van Pruisen, de moeder van Koning Willem I. Ze overleed op 9 juni 1820.
Naast huisvesting waren werk, scholing en zorg belangrijk in de Maatschappij van Weldadigheid. Alles was erop gericht om mensen aan het werk te helpen of te scholen en voor te bereiden voor een terugkeer in de maatschappij. Het begin van de huidige verzorgingsstaat. Wie bijvoorbeeld geen zware arbeid kon doen, werd de mogelijkheid geboden manden te maken of te werken in de smederij of de weverij.
Indrukwekkend is dat in 2019 de mandenmakerij volledig is gerestaureerd. Er zijn dertien appartementen in gebouwd, waarin nu mensen met autisme wonen. Zij worden begeleid op weg naar zelfstandigheid.
Het Kiemhuis in Frederiksoord is een project van dezelfde aard: een plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het Kiemhuis wordt ondersteuning geboden, het leerwerkbedrijf en het ontdekken van talenten staat er centraal. Er wordt volop geknutseld, gebakken en getimmerd. Het Kiemhuis werd in 1942 gebouwd en in 2012 werd het grondig gerestaureerd.
In Wilhelminaoord en Frederiksoord zijn delen van het dorp beschermde dorpsgezichten. In 2021 werden de Koloniën van Weldadigheid, waar Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen onder vallen, aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed.
Fotocredits:
Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database