Oranjestein, Oranjewoud
Oranjestein heeft zijn eigen stijl behouden

Cultuur

Oranjestein heeft zijn eigen stijl behouden 

Op de plek waar eens de rentmeesters woning van het stadhouderlijk lusthof zich bevond, liet Pieter Cats, een kapitaalkrachtige koopman uit Leeuwarden, in 1820 een buitenplaats bouwen: Oranjestein. Het is een neoclassicistische woning in Oranjewoud met daaromheen wellicht de bekendste Roodbaardtuin die te vinden is in deze regio.

Uit briefverkeer tussen de eigenaar en zijn schoonzoon Johannes Bieruma Oosting blijkt dat Cats grote bewondering heeft voor het werk van tuinarchitect Roodbaard. De vader van Johannes Bieruma Oosting, Jan Haak Oosting, heeft even daarvoor in Assen een tuin door de tuinarchitect laten ontwerpen. Hij informeert tevens met enige regelmaat naar de voortgang van de aanleg op het landgoed in Oranjewoud.

Het betreft een langgerekt perceel, waar een grote sierlijke vijver werd gerealiseerd. Deze vijver is nog altijd aanwezig in de tuin. In een latere fase volgde een uitbreiding met zichtlijnen over de vijver. De bol- en ovaalvormige perken in de tuin verschillen van grootte en in de rest van de landgoedtuin zijn kronkelpaden te vinden. Op diverse plekken zijn bouwwerken geplaatst, zoals prielen. Het landgoed was tot juni 2022 nog altijd in handen van dezelfde familie. Mede om die reden is er door de jaren heen weinig veranderd aan het landgoed. Het werd verkocht aan Stichting Stinze-Stiens. De stichting redt veel Friese monumenten en knapt ze op. Bezoekers van de tuin zeggen vaak bij terugkomst in de oranjerie dat dit een plek is waar de tijd heeft stilgestaan. De oranjerie is tegenwoordig een theeschenkerij.

Het landgoed is het gehele jaar door te bezoeken, maar wel op afspraak. Een gids vertelt dan over de parkaanleg, over de familiegeschiedenis en over welke personen er zoal hebben gewoond. De tuin en het park van landgoed Oranjestein zijn alle zondagmiddagen vanaf mei tot en met half oktober van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Oranjestein is te vinden op Marijkemuoiwei 6 in Oranjewoud.

Lees het verhaal over andere Roodbaardtuinen in de regio.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database