Wandeling De Bonghaar, Fochteloërveen (3,7km.)
Tijdens een wandeling over De Bonghaar voel je het veen onder je trillen 

Actief

Tijdens een wandeling over De Bonghaar voel je het veen onder je trillen 

De Bonghaar in het Fochteloërveen: een prachtwandeling van 3,7 kilometer. Op de coördinaten: 52 59.641, 6 22.778 vind je de parkeerplaats waar je moet zijn om te starten. Er is ruimte voor zo’n tien auto’s en genoeg ruimte om de fiets te parkeren. Volg vanaf de parkeerplaats de rode pijltjes om De Bonghaar te lopen. 

Het gaat om een wandeling over één van de laatst overgebleven hoogveenvlaktes van Nederland. Dat komt door de afgravingen voor de turfwinning en ontwateringen voor de landbouw. Het unieke hoogveengebied zorgt ervoor dat de wandeling op verschillende plekken over een trillende vloer wordt afgelegd. 

De route voert dwars over de vlaktes. Hier en daar kom je een boompje tegen. Water is er in overvloed. De ondergrond is opgebouwd uit veenmossen. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat het gebied vochtig blijft door de wijde omgeving op zo’n natuurlijk mogelijke manier te omkaderen middels dijken, zodat de veelvoorkomende akkerbouw in de omgeving ook door kan gaan.

Tijdens de wandelroute zijn bijzondere dieren te aanschouwen. De afgelopen jaren zijn er vele baltsende kraanvogels gesignaleerd. Het Fochteloërveen lijkt erg geliefd bij de vogels die van Scandinavië naar Spanje trekken. Ze kunnen overal broeden, maar kiezen ervoor om dat op dit stukje Nederland te doen. De slangenarend is ook in het gebied gevestigd. Wellicht zie je langs de wandelroute de prooidieren van de slangenarend zonnen: de gladde slang, ringslang en adder. 

Het Fochteloërveen bekijken van bovenaf kan vanaf uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud. Trek in nog een wandeling door het Fochteloërveen, bekijk dan deze route. 

Kijk hier voor meer wandelroutes in de regio. 

Fotocredits:

– Harry Lasker
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database