Ecokathedraal, Mildam 
Dwaal door de Ecokathedraal in Mildam 

Cultuur

Dwaal door de Ecokathedraal in Mildam

Tegels, trottoirbanden en betonblokken. Afval van stratenmakers, overtollig steen, alles wat maar over was, daarvoor had Louis Guillaume Le Roy een nieuwe bestemming. Hij gaf het puin een nieuw leven.

Le Roy (1924 – 2012) bemachtigde in de jaren zestig via een veiling een perceel van 1,4 hectare aan de IJntzelaan in Mildam. Een plek die hij helemaal naar eigen inzicht ging inrichten. Op het stuk land plantte hij bomen en zaden, op volstrekt willekeurige wijze, en met de klinkers, putten en af en toe een waaltje begon hij te stapelen. Met de gemeente had hij afspraken gemaakt over de bouwsels van restmaterialen – duizenden vrachtwagens vol werden er gelost.

Alle afval keurig gesorteerd, dat dan weer wel, waarna hoge bouwwerken verrezen. Sommige zijn wel acht meter hoog, zonder ook maar één keer gebruik te maken van cement. Mede om die reden kan de natuur haar gang gaan op deze plek. Het is een ideale plaats voor flora en fauna.

In alle uithoeken van het perceel bevinden zich torens, muren en gebouwtjes. Natuur zou zijn werk overnemen en dat was precies zijn bedoeling. Het is inmiddels zo dichtbegroeid dat je om elke hoek weer een nieuwe verrassing vindt. Dwaal er rond, neem even pauze op een muurtje of trapje en struin weer verder. Neem de tijd, net als de natuur de tijd neemt om het beton te omarmen. Neem de tijd en ontdek de schoonheid van recycling. Of bouw zelf, in de geest van Le Roy. Dat kan. Na het overlijden van de initiatiefnemer is zijn werk voortgezet. Nog wekelijks bouwen er vrijwilligers aan de kathedraal op dinsdagmiddag. En is de stichting TIJD op gericht om het werk te beheren en om zijn gedachtegoed veilig te stellen. Meebouwen kan door contact op te nemen met de stichting.

Mystieke voorstelling

Naast het bouwen wordt er jaarlijks een symposium gehouden rond ‘groene’ thema’s. Een Japanse danseres hield er een mystieke voorstelling en meer recent is het terugkerend Oranjewoudfestival dat er concerten organiseert. Een internationale bezienswaardigheid die ook een plaats heeft gekregen op de gemeentelijke monumentenlijst.

De spannende tuin met veel oneffenheden en met regelmaat een losse steen op het pad, is niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopkomst. De stadsoase bereiken kan per auto, maar houdt er rekening mee dat er geen officiële parkeerplaatsen aanwezig zijn. Parkeren langs de weg kan wel, maar veel plek is er niet. Voor degene die op een parkeerplaats wil parkeren: er ligt één naast restaurant Hof van Schoterland op Schoterlandseweg 50 in Mildam. Het is de dichtstbijzijnde parkeerplaats, zo’n zeshonderd meter lopen van de Ecokathedraal.

Wie nog niet genoeg heeft na de Ecokathedraal in Mildam, in Heerenveen ligt ook een tuin naar het idee van Le Roy. Iets verderweg, in de Groningse wijk Lewenborg, bevindt zich een derde Le Roytuin.

Lees ook het verhaal over Jaap Mekel, het verhaal over de groene kikkers in Appelscha en omgeving, het verhaal over de faunatoren in Donkerbroek en het Biosintrum in Oosterwolde.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database