Fietstocht Fochteloërveen, Veenhuizen, Norg (39,8km.)
Een prettige tocht door veel groen en leuke dorpen

Actief

Een prettige tocht door veel groen en leuke dorpen

Deze fietstocht van 39,8 kilometer start in het Fochteloërveen, op de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg (te bereiken vanaf de kant van Fochteloo). De coördinaten: 52.9917128,6.3779945. De rondtocht gaat veelal door natuur, via rustige wegen en paden en komt door pittoreske dorpen.

Volg voor de fietstocht de knooppunten: 64-63-78-88-93-80-87-94-48-47-43-84-63-64.

Je start meteen fantastisch. Het uitgestrekte Fochteloërveen ligt voor je en daar gaat het pad dwars doorheen. Geniet hier van de weidsheid van het veen, de dieren van de rust. De route komt langs een mooie boardwalk, zodat je het veen van dichtbij kunt bekijken. Vlak voordat je het bos van boswachterij Veenhuizen in fietst, zie je aan de rechter kant, in de bosrand, een uitkijkpost staan. Het is een hangmat op palen, waar je heerlijk kunt genieten van een broodje of meegenomen drinken.

De route loopt dwars door het dorp Veenhuizen. Geniet van de monumentale panden, zoals de Koepelkerk, het Gevangenismuseum en vele andere bijzondere gebouwen. Aanraders om even te pauzeren zijn Maallust, Kaaslust, Piepers en Paupers, Bitter en Zoet en Hooglander Art Expo.

Via Westervelde, dat overigens ook vol staat met oude en pittoreske woonboerderijen, fiets je door het Norger Beekdallandschap en De Slokkert naar Norg. Eveneens een mooi dorpje. In de zomer staat hier Folly Art Norg op het programma. Een aanrader, als je er een compleet dagje uit van wil maken. De Langeloërduinen is het volgende hoogtepunt van deze tocht. De route loopt er dwars doorheen. Via de bossen en landerijen van Peest, Zuidvelde en vervolgens Veenhuizen rijdt je via het Fochteloërveen weer terug naar het beginpunt.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Harry Lasker

Verder zoeken in onze database