Folly Art Norg
Folly Art Norg vol verfrissende nutteloosheid 

Cultuur

Folly Art Norg vol verfrissende nutteloosheid

Een woning zonder deur, een ondersteboven hangend vogelhuisje of gewoon een frame van een gebouw. Allemaal zijn ze het: follies. Totaal nutteloze gebouwen. Nederland bezit er honderden en in Norg hebben ze er een festival omheen gebouwd: Folly Art Norg.

Folly is afgeleid van het Engels en betekent gek, dwaasheid. Het verwijst naar het bouwwerk dat een folly genoemd wordt; een dwaas gebouw. Het kan een gek of bizar gebouw zijn zonder functie en is daarom nutteloos.

Sinds 2018 bestaat het evenement en sindsdien genereerde het veel bekendheid. Inmiddels trekt het zelfs internationale bezoekers. In het kort draait alles om de kunstwerken en de verscheidenheid daarvan. Een wandeling door het buitengebied van Norg verbindt alle follies met elkaar. Een routeboekje wordt gekocht bij de kiosk op het erf van Kunsterf Norg op Brinkstraat 1. Daar krijgt elke bezoeker uitgebreid uitleg van één van de vrijwilligers over de opzet van het evenement, over het aantal follies, paden die eventueel wat nat zijn en de top drie van jouzelf. Die moet je goed onthouden, want jij als bezoeker deponeert aan het eind van de route jouw top drie in de brievenbus om mede te bepalen wie de wedstrijd wint; wie de beste folly van het jaar bouwde. Per stel of gezin koop je één boekje, zo heeft de organisatie bepaald. Dat is om Folly Art Norg aantrekkelijk en betaalbaar voor iedereen te houden.

Bijzondere locaties

Het lopen kan beginnen. Op een routekaart ga je na waar je moet zijn en in het boekje worden alle bouwers; kunstenaars, architecten en soms hobbyisten uitgebreid uitgelicht. Er staat beschreven wie zij zijn, wat ze bouwden en waarom zij het op die manier vormgaven. De follies staan, zoals al snel opvalt, zoveel mogelijk op bijzondere locaties. Voor de wandeling moet zo’n twee uren uitgetrokken worden, maar wie wil kan ook zo een halve dag rondlopen in Norg. En mocht je helemaal verliefd worden op een folly: ze zijn allemaal te koop.

Kijk voor actuele informatie op de website van Folly Art Norg.

Jezelf meerdere dagen onderdompelen met kunst? Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop en Folly Art Norg overlappen elkaar elk jaar ongeveer twee weken. En het is nog lekker dichtbij elkaar ook. Is Open Stal net afgelopen, dan biedt Oldeberkoop een Parkbossen Kunstroute. De route is alle dagen van het jaar te bezoeken en is vrij toegankelijk.

Lees ook het verhaal over de kunstroute langs beelden van Hein Mader of het verhaal over andere follies in de regio. Kunstmuseums, galeries en een  kunstcafé bevinden zich ook in de omgeving.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database