Kale Duinen, Appelscha
De Kale Duinen is elke dag anders 

Natuur

De Kale Duinen is elke dag anders

Het Aekingerzand of Kale Duinen, zoals het in de volksmond genoemd wordt, is een bijzonder stukje  van het Drents-Friese Wold. Er is van alles te doen: wandelen, fietsen, mountainbiken, zandkastelen bouwen, wie wil hangt er een net op voor een potje beachvolleybal. Het gebied leent zich uitstekend om te recreëren.

Het is het enige overgebleven gebied van het Drents-Friese Wold dat weergeeft hoe het hele nationale park er 120 jaar geleden uitzag. Toen was het gebied tussen Appelscha, Elsloo, Diever en Smilde één grote zandvlakte. Omdat de plaatselijke bevolking last had van het stuifzand werd het beplant met bomen, op die ene plek na. De Kale Duinen. Staatsbosbeheer doet er alles aan om het honderd hectare grote gebied te laten stuiven.

Op diverse delen is duidelijk te zien dat er aan de bosrand allemaal afgezaagde stammen staan. Een aanzienlijk deel van het bosareaal is gekapt. De bedoeling van deze rigoureuze ingreep was dat de wind vrij spel kreeg in het stuifzandgebied. En dat lukt. Elke dag ziet het er op de Kale Duinen anders uit. Het stuifzand is in beweging gekomen en er vormen zich spontaan nieuwe duinen. Vanaf de robuuste uitkijktoren aan de rand van het stuifzandgebied is het proces goed te volgen. De negen meter hoge toren biedt ook uitziet op de grenspoel. Het meer draagt de naam omdat het precies op de grens van Drenthe en Friesland ligt. Te zien is dat het water een stuk hoger ligt dan de rest van de Kale Duinen. Het meer is in de ijstijd ontstaan. Het ijs stuwde de leem omhoog, waardoor een kom vormde. Het is waterdicht, waardoor het water de zandvlakte niet op stroomt.

De grove den is één van de bomen die het goed doet op de Kale Duinen. De bomen hebben veelal een lage kruin. Dat komt omdat de stammen ondergestoven worden. Een groot gedeelte van de boom is dus verstopt onder het zandoppervlak, hoe groot dat deel is weet niemand. In het centrum van Appelscha staat nog zo’n boom. In 2015 is ontdekt dat er in de Bosberg, een stuifduin van twintig meter hoog, een reusachtige eik groeit. Alleen de kruin steekt boven de duin uit.

Hondenbezitters zijn, buiten het broedseizoen, welkom in de Kale Duinen. Let wel op de aangegeven hondenlosloop- of aanlijngebieden.

Fotocredits:

Anne Westerhof
Harry Lasker
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database