Havelte

Cultuur

Dorp met de meeste beschermde dorpsgezichten 

Havelte is een charmant brinkdorp, gelegen in het betoverende zuidwesten van Drenthe. Hier is het landschap gevormd door krachten van ijs en oorlog, wat het een uniek karakter geeft. Verken de sporen die de voorlaatste ijstijd en de Tweede Wereldoorlog hebben achtergelaten.

Havelte ontstond in de veertiende eeuw en wordt gekenmerkt door niet één, maar drie charmante brinken. Wist jij dat Havelte het dorp is met de meeste beschermde dorpsgezichten in het Lage Noorden? Vier! Dorp Oud, de Uffelterkerkweg en omgeving, Eursinge – De Wal en de Van Helomaweg / Ruiterweg. Dat is veel. Als je het vergelijkt met Giethoorn: één. En Amsterdam: vier. Enfin, een knus dorp dus. En de omgeving is ook mooi. Het is gelegen in een divers bos- en natuurgebied. Het Holtingerveld is daarvan de bekendste. De Havelterberg rijst negentien meter boven het omringende terrein uit. Deze stuwwal, gevormd zo’n 150.000 jaar geleden door voortstuwend ijs, voegen een spectaculair element toe aan het landschap.

Er is meer leuks te doen in Havelte. Lees hier over hunebedden in Havelte, over een mooie wandeling door het Holtingerveld en het nabij gelegen Uffelter Binnenveld.

Vlinderparadijs Papiliorama is leuk om naartoe te gaan met kinderen. Evenals de Holtinger schaapskooi. Aan één dag niet genoeg? Monumentaal overnachten kan bij Het Eursingerhof. Groepen ook. Op Landgoed Overcinge. Voor gezinnen is Vakantiepark Mooi Oavelt een heerlijke plek.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database