KAPKAR DOW-N381, Appelscha
Wil je uitzicht op het verkeer? Bezoek dan KAPKAR / DOW-N381 in Appelscha 

Cultuur

Wil je uitzicht op het verkeer? Bezoek dan KAPKAR / DOW-N381 in Appelscha 

In Appelscha, precies op de grens van Drenthe en Friesland staat een uitkijkplatform. Iets bijzonders, iets vreemds, iets wat je niet vaak tegenkomt, behalve in New York en hier: een uitzichtpunt over een drukke straat. Maar toeristendorp Appelscha heeft het ook. Neem een thermoskan met koffie of thee mee en geniet van al het gemotoriseerde wat langs komt rijden. 

In New York heet het The High Line, een 2,33 kilometer lang wandelpad dat is aangelegd over een oude goederenspoorlijn door de lucht die niet meer werd gebruikt. Onderweg komen de wandelaars een tribune tegen, een openlucht amfitheater, waarop ze even kunnen plaatsnemen, een plek die uitzicht biedt op 17th Street (zie foto). Maar we zijn niet in New York. Geen skyscrapers hier, alleen hoge bomen. Geen gele taxi’s, maar gele vrachtwagens van de Jumbo. Geen Hudson River, maar de Tilgröppe. Welkom in The Big Apple van Het Lage Noorden. Appelscha. 

Toch moet je er even geweest zijn: kijken naar al die drukte op de N381, wetende dat al die voorbijrazende mensen haast hebben en jij op je gemak naar ze kijkt. 

Waar je bovenop staat is een installatiekunstwerk van Frank Havermans. Het werd geplaatst in 2020, ter gelegenheid van de opwaardering van de verbindingsroute waar we op uitkijken. Het ontwerp heeft hij gebaseerd op de taludbak waarmee veel sloten werden gegraven en de kleur slaat op de strepen van de provinciegrenspaaltjes. 

Een naam heeft het uitkijkpunt ook: KAPKAR / DOW-N381. Klinkt wel een beetje New Yorks. Havermans geeft al zijn ontwerpen een codenaam. 

Om het uitzichtplatform te bezoeken, parkeer je bij de Boscamping in Appelscha, de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Vanaf daar loop je 900 meter richting Hoogersmilde. Iets voorbij de rode boerderij, Oude Willem 15, staat aan de rechterkant van de weg een zwartwit provinciegrenspaaltje. Loop het kavelpad er tegenover op, tussen de twee paaltjes door en volg het zandpad voor 1,2 kilometer en je komt uit bij het uitkijkplatform. Het uitkijkplatform staat op coördinaten: 52.922086, 6.368809. Ja, een hele wandeling, maar dan heb je ook wat. 

KAPKAR heeft vele broertjes en zusjes, waarvan er drie in het Lage Noorden staan. 

Gek op uitkijktorens? Lees dan het verhaal over de high five van Appelscha. De KAPKAR bezoeken tijdens een rondwandeling kan ook: lees dan het verhaal over het boswachterspad Olde Smildeger. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database