Boomkervingen, Landgoed Olterterp
Beelden in bomen vertellen volksverhalen op landgoed Olterterp

Cultuur

Beelden in bomen vertellen volksverhalen op landgoed Olterterp

Veertien bomen, veertien beelden, veertien volksverhalen. Sinds 2015 is op landgoed Olterterp een bijzondere route geopend: een route langs beelden, die met een motorzaag in verschillende bomen zijn gezaagd. Kervingen in beuken en eiken, die Friese volksverhalen uitbeelden. Mythen en sagen over onder anderen Grutte Pier en het spook van Langesloot.

Allemaal zijn ze van groot formaat. Ze vallen op, ook al moet er soms even gezocht worden. Het grootste deel van de boombeelden staan om de grote vijver. Al deze vertellingen staan beschreven in het boekje ‘Als bomen konden spreken’. Het boekje is zowel verkrijgbaar bij hotel-restaurant Het Witte Huis in Olterterp als bij boekhandel Planteyn in Gorredijk, museum Opsterlân in Gorredijk en Prima Stella in Beetsterzwaag. Er is zowel een Friese als Nederlandse versie beschikbaar. Het Witte Huis is gevestigd op Van Harinxmaweg 20 in Olterterp en ligt vlak voor het landgoed. Parkeren kan daarnaast op een ruime parkeerplaats. Vanaf daar loop je zo het bos in.

Het idee voor het beeldenpad is ontstaan toen in 2014 vijf kettingzaagkunstenaars sculpturen aan het maken waren in de omgeving. Omstanders waren meteen benieuwd naar de achterliggende verhalen. Omdat er toch al in het bos gewerkt werd aan onderhoud, werden er zorgvuldig bomen uitgezocht voor de sculpturen. Ze zijn gemaakt in bomen, die niet lang meer meegaan. Sinds 2015 nog zo’n tien jaar, werd destijds voorspeld. Het kan dus zijn dat er langzaamaan wat beelden verdwijnen.

De bosroute wordt gezien als extraatje op het landgoed, om mensen te trekken. Om het cultuurhistorische verhaal van de omgeving door te geven. De route is ongeveer 3,6 kilometer lang.

Wie meer boomkervingen wil zien in de omgeving, leest het verhaal over de Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop. Voor Open Stal is er op die route in 2010 het hoofd van Jan Hesselink in een boom gekerfd. Vereeuwigd is hij niet, de boom groeit langzaam om de kerving heen, wat een bijzonder beeld oplevert. Geniet je meer van ontworpen bossen, dan zit je op deze plek ook goed. Zowel het Molenbosch als Koepelbosch is ontworpen door tuinarchitect Roodbaard en tussen 2018 en 2020 zijn ze volledig in oude staat hersteld door vrijwilligers uit het dorp. Roodbaard ontwierp ook tuinen, onder meer bij staten en stinzen en landgoederen. Ze golden vroeger als symbool van rijkdom. Lees hier meer over Roodbaard. En wellicht spreekt het verhaal over het wandelbos Ontwijk in Donkerbroek jou ook aan.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database