Mountainbikeroutes, Drents-Friese Wold
Mountainbiker kan zich uitleven in het Drents-Friese Wold

Actief

Mountainbiker kan zich uitleven in het Drents-Friese Wold

Liefhebbers die graag sporten in de natuur doen er goed aan één van de mountainbikeroutes in het Drents-Friese Wold te fietsen. Er liggen drie routes die afzonderlijk van elkaar gefietst kunnen worden, maar ze zijn ook te combineren.

De rode route start naast het Boerestreekplein in Appelscha. Deze uitdagende route is gelegen in de oude, begroeide duingebieden van het dorp. Dit maakt het mogelijk om te genieten van veel hoogteverschil. Het zit vol met technische delen en korte venijnige klimmetjes. Het is uitdagende route waar een goede warming-up een vereiste is. Er zitten geen verharde of vlakke stukken in de route. Voor deze route volg je de houten palen met rode markering.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de 17,3 kilometer lange, blauwe route. Er ontstaat dan een route met een totale lengte van ruim 21 kilometer. De blauwe route kan ook afzonderlijk gereden worden. Dan wordt gestart bij parkeerplaats ’t Groote Veen (Bosweg) bij Appelscha, bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha of aan het fietspad tussen de Sanatoriumweg en Canada bij de coördinaten: 52.946578, 6.315071.

De blauwe route kan als heuvelachtig worden beschouwd. Een beginner zal hier en daar nog even moeten afstappen om een heuvel op te komen. Het traject zit vol met single tracks, af en toe kom je een breed stuk tegen. Tijdens het fietsen komen diverse landschappen voorbij. De bosrijke omgeving wordt afgewisseld met akkers, graslanden, heideveldjes, de Kale Duinen en watertjes.

Wie nog meer kilometers wil maken, kan de route verlengen door de zwarte verbindingspaaltjes te volgen naar de 23-kilometer lange groene route in Diever/Hoogersmilde. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen de groene route te rijden. Ondanks dat de groene route vrij vlak is, zitten er wat technische punten in. Die zijn in 2014 aangebracht. In combinatie met de ronde in Appelscha kun je spreken van een intensieve tocht voor een gevorderde. Wie onderweg even pauze wil houden: op de groene route staat onderweg een bordje, die de weg wijst naar koffie met gebak. Sinds 2022 is ook de 15,4 kilometer lange rode route van Vledder geopend. Een mooie route vol technische onderdelen.

In de gemeente Westerveld zijn ook alle mountainbikeroutes met elkaar gekoppeld. Dat zijn naast Diever en Hoogersmilde, Havelte Oost, Havelte West en Dwingeloo. Daarnaast is de route in Dwingeloo gekoppeld aan Ruinen. In Assen ligt een mountainbikeroute om de Baggelhuizerplas.

De opstapplaatsen zijn in het Drents-Friese Wold zijn:

– Boerestreek, Appelscha (rode route)
– Buitencentrum, Terwisscha 6A, Appelscha (blauwe route) 
– Parkeerplaats Het Groote Veen (Bosweg) in Appelscha (blauwe route)
– Parkeerplaats bij Kale Duinen, Appelschaseweg in Wateren (blauwe route)
– Camping Diever, Haarweg 2 in Diever (groene route)
– Parkeerplaats op de Bosweg in Hoogersmilde (groene route)
– Parkeerplaats Camping de Reeënwissel, Bosweg 23 in Hoogersmilde (groene route)

Voor vragen, onduidelijkheden of klachten over de rode of blauwe route, neem contact op met Wieler Sport Vereniging Ooststellingwerf via: www.wsvooststellingwerf.nl.

Voor vragen, onduidelijkheden of klachten over de groene route, neem contact op met Recreatieschap Drenthe in Diever via: 0521-593210.

Fotocredits:

– Harry Lasker
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database