Buitencentrum, Drents-Friese Wold
Het Buitencentrum haalt buiten letterlijk naar binnen 

Cultuur

Het Buitencentrum haalt buiten letterlijk naar binnen

Het Buitencentrum in Appelscha is de poort naar het Drents-Friese Wold. Het is het vertrekpunt van vele fiets– en wandelroutes en het geeft een goed voorproefje op wat je kunt verwachten in het park. En daarvoor wordt onder meer gebruik gemaakt van de nieuwste technologie.

Wie het Buitencentrum betreedt, ziet meteen dat de natuur letterlijk naar binnen is gehaald. Midden in het gebouw ligt een omgevallen eikenboom. Die robuuste boom vertelt het verhaal van zijn leven op een speelse manier.

Iets verderop bevindt zich het boswachterslab. De ruimte is ingericht als de ‘werkkamer van de boswachter’. Dat valt te zien aan het grote, groene bureau in het midden van de ruimte, geprepareerde dieren en de kast vol boeken. Door een VR-bril op te zetten is het mogelijk om het bos te zien door de ogen van diverse dieren. Een voorbeeld daarvan is het filmpje over de adder. Het lijkt net of je je tussen grassprieten door beweegt. Voor de adder is het leven in het gebied best spannend. Gevaren zitten overal. Het is dan ook noodzaak om snel een schuilplaats te vinden, voordat die grote adelaar op je duikt. De VR-brillen zijn af te halen bij de balie.

Ook bevindt zich in het laboratorium een grote kaart van het nationale park. Daarop kunnen de kinderen met magneten aangeven waar in het Wold ze zijn geweest. Onder de microscopen kunnen gevonden spullen uit het bos beter worden bekeken of je kunt een gevonden uilenbal uitpluizen op een onderzoekstafel. Is de boswachter zelf aanwezig, dan is het tijd voor een workshop.

Sinds 2021 beschikt het Buitencentrum over een touchtafel. De naam verklapt het al redelijk: het is een tafel met een touchscreen, een grote interactieve digitale tafel, die informatief en educatief is en vooral ook heel leuk is. Er zijn allerlei foto’s en filmpjes te bekijken van vogels, zoogdieren, vlinders, bomen, paddenstoelen, planten, eigenlijk alles wat voorkomt in het Drents-Friese Wold. Er wordt ook met teksten informatie over gegeven. Daarnaast zijn er diverse spelletjes op te doen, met ook weer foto’s van dieren en planten uit het gebied.

Jaarlijks komen er meer dan 160.000 bezoekers bij het Buitencentrum in Appelscha. Bezoekers en recreanten kunnen op de locatie hun auto laten staan en te voet, per fiets of mountainbike het gebied in trekken. Per paard moet op de parkeerplaats voor paardentrailers iets verderop in het park worden geparkeerd. Met kinderen loop je vanaf het Buitencentrum het kabouterpad, het familiepad, het paddenpad, het hulpboswachterspad of het blotevoetenpad.

Ook voor excursies is het Buitencentrum het centrale vertrekpunt en is er een winkeltje aanwezig. Voor actuele openingstijden, bekijk hier de site van het centrum. En er ligt in de buurt ook nog een mooi speelbos.

Fotocredits:

– Rens Hooyenga
– Harry Lasker
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database