Oude Willem, Appelscha
Ontdek de nieuwe natuur in Oude Willem 

Natuur

Ontdek de nieuwe natuur in Oude Willem 

De middenin het Nationaal Park Drents-Friese Wold liggende landbouwenclave Oude Willem is in 2018 omgevormd tot natuurgebied. Het gebied kreeg een slenk, wat als brongebied voor de rivier de Vledder Aa dient. Nieuwe paden werden aangelegd en duizenden bomen werden geplant. Eigenlijk werd Oude Willem een beetje Nieuwe Willem. 

De beoogde natuurontwikkeling in het 450 hectare grootte Oude Willem is gericht op een volledig beekherstel. Verder wordt ingezet op het herstel van de natuurlijke waterhuishouding en een geleidelijke  landschappelijke overgang tussen het bos op de hoger gelegen gronden en de lagere open delen in Oude Willem. 

Er is tevens een wandelpad van zes kilometer door het gebied gecreëerd. Volg daarvoor de gele paaltjes. De wandelroute start bij de Boscamping (Oude Willem 3) in Appelscha. Het is aangesloten op de bestaande routes in het Wold. Het pad slingert van het Friese richting het Drentse deel, gelijk aan de Bosweg. Het pad loopt vervolgens over de Oude Willemseweg en slingert door in het beboste gebied. Er is tevens een nieuw ruiterpad en een betonnen fietspad aangelegd. Het fietspad voert door bos en oude landerijen die verwilderen. Het pad is zo’n twee en een halve meter breed, zodat ook gebruikers van e-bikes elkaar makkelijk kunnen passeren. De route voert tevens over de uitgegraven slenk middels een vlonder. 

De duizenden nieuwe bomen werden geplant, zodat de bosranden langs de voormalige landerijen minder strak worden en aantrekkelijker wordt voor dieren, zoals vlinders en vogels en natuurlijk voor mensen om een bezoekje te brengen, bijvoorbeeld om een bezoekje te brengen aan één van de weinige ruïnes in de omgeving. 

Maar nog even wat anders: wie was nou Oude Willem? Het gebied is vernoemd naar een herder met de bijnaam oude Willem. Hij liet zijn schapen in de negentiende eeuw grazen in het gebied. 

Fotocredits:

– Harry Lasker
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database