Ruiterroutes, Drents-Friese Wold
Ontdek het Drents-Friese Wold per paard

Actief

Ontdek het Drents-Friese Wold per paard 

Het Drents-Friese Wold is geliefd bij de ruiters en menners. Het aantal mensen met paarden dat gebruik maakt van de ruiter-faciliteiten is stijgende. Voor deze groep is er een viertal dagroutes – van elk zo’n twee uren – uitgezet in het nationale park. Allemaal beginnen ze op een andere locatie: Appelscha, Diever, Hoogersmilde en Zorgvlied. Alle routes worden aangeduid met verschillende kleuren, de zwarte aanduidingen gelden als verbindingsroutes tussen de dagroutes.

De rode route start op de paardentrailerparkeerplaats aan de Appelschaseweg in Appelscha, de oranje route start op Bosweg 27B in Hoogersmilde, de paardentrailerparkeerplaats aan de Hezenes in Diever is het starpunt van de groene route en de blauwe route start je vanaf Hotel Villa Nova in Zorgvlied, met grote trailerparkeerplaats, of vanaf de Alberthoeve in Wateren.

De Desperadoroute is een dagroute richting Vledder. Deze is met paarse aanduidingen gemarkeerd en een stuk langer, ongeveer 27 kilometer. De route-aanduiding op de paaltjes geldt zowel voor ruiters als voor aanspanningen en start op Boijlerstraat 12 in Doldersum. De route volgt de sporen van de ‘desperado’s’. Deze vluchtelingen uit de Koloniën wilden zich niet meer aan het strenge regime van de Maatschappij van Weldadigheid onderwerpen. Zij vluchten in het holst van de nacht naar de bossen rondom Vledderveen.

Spartelplas

Tussen de blauwe en rode dagroute bevindt zich de spartelplas, een vijver die speciaal voor honden en paarden is aangelegd. De vijver is ongeveer een meter diep en voorzien van brede stranden. Wanneer je geen dagroute rijdt is de spartelplas gemakkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Appelschaseweg in Appelscha.

Het rijden buiten de aangegeven route is niet toegestaan. Dat om de rust in het gebied te bewaren en om schade te voorkomen. Een folder van de routes is verkrijgbaar bij de Toeristische Informatiepunten, bezoekerscentra, maneges en recreatieondernemers in de omgeving. Het onderhoud van de paden gebeurt door vrijwilligers.

Staatsbosbeheer heeft gezorgd voor verschillende herkenningspunten op routes. Dit wordt gedaan door middel van nummers op paaltjes. De borden zijn voor extra herkenning, zodat de ruiters en fietsers minder snel verdwalen. Mocht de bezoeker van het bos extra zeker willen zijn van het volgen van de juiste route, is het mogelijk om een app te downloaden via een QR code bij het Buitencentrum. De ruiter, fietser of wandelaar kan de app dan op elk moment raadplegen en zien waar hij is. Als de bezoeker niet meer op het juiste pad loopt, kan een pijltje gevolgd worden naar het dichtstbijzijnde pad. Niemand hoeft meer bang te zijn om te verdwalen.

Fotocredits:

Avalon van der Zaan
Susan Schmidt

Verder zoeken in onze database