Fietstocht Veenhuizen, Fochteloërveen, Blauwe Bos en Bakkeveen (39,1km.)
Een tocht langs veel hoogtepunten

Actief

Een tocht langs veel hoogtepunten 

Deze fietstocht van 39,1 kilometer kun je starten en eindigen waar je wil. Volgen doe je de fietsknooppunten: 78-60-76-91-98-99-97-15-39-64-82-50-11-95-86-88-78. Voor starters in Veenhuizen; nummer 78 bevindt zich aan de Hospitaallaan. Nummer 39 aan de Houtwâl in Bakkeveen en fietsers uit Haulerwijk kunnen starten bij nummer 95. Op deze manier fiets je de leukste tocht tussen deze dorpen.

Wij begonnen deze route in Veenhuizen, naast het Nationaal Gevangenismuseum. Door de pittoreske straten vol monumenten fiets je het dorp uit richting het Fochteloërveen. Je schampt het natuurgebied, maar geniet gelijktijdig van de rust van de natuur. De verbindingsroute naar het Blauwe Bos gaat voornamelijk over beton en asfalt, maar lang duurt deze tocht niet. Eenmaal in het natuurgebied is het weer genieten geblazen. Je kunt er gerust even afstappen. Onderweg staat dikwijls een bankje.

Je verlaat het bos aan de kant van Waskemeer. In het dorp zelf maak je een leuke zigzag door een knus straatje, waar je via een fietsbruggetje het dorp weer verlaat. Op naar Bakkeveen, waar je uitkomt op de Brink. Daar is het altijd gezellig. Wederom een leuke plek om even uit te rusten. Ga je even op bezoek bij De Slotplaats? Of is er een vlooienmarkt aan de gang? In het seizoen staan er vaak wel vijfhonderd kramen op de markt. De moeite waar dom eens een kijkje te nemen. Je komt er door knooppunt 62 te volgen. Na een paar bochten kom je op het terrein, waar zich ook Outdoor Bakkeveen bevindt en een heel leuk doolhof. Het grootste van heel Nederland zelfs. Starten doe je op deze plek ook een wandeling door de Bakkeveenseduinen.

De tocht gaat om de Bakkeveenseduinen en het Mandeveld heen. Duinen, bos, stuifzand, van alles vind je er, maar dan moet je wel even afstappen. Ook de grens van drie provincies: Friesland, Drenthe en Groningen ligt vlakbij.

De terugweg rijdt je door het centrum van Haulerwijk en Een om weer terug te rijden naar koloniedorp Veenhuizen. Andersom fietsen is ook optioneel.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Harry Lasker
Bakkeveen.nl

Verder zoeken in onze database