Heksehoeve, Appelscha
Zin in een magisch uitje? Breng dan een bezoek aan Margarita, de heks van Appelscha

Cultuur

Zin in een magisch uitje? Breng dan een bezoek aan Margarita, de heks van Appelscha

Ooit geweten dat Appelscha zijn eigen heks heeft? Er is zelfs een heksenmuseum. Het beeld dat je hebt bij een heks verandert snel als je kennismaakt met Margarita Rongen, de ‘heks van Appelscha’. Hoewel ze wel een bezem heeft, gaat het om een heel normale verschijning. Bezoekers worden gastvrij door haar ontvangen in het Heksenmuseum De Heksehoeve, dat achter haar oude boerderij op Drentseweg 46 ligt. Daar heeft ze haar grote tuin omgetoverd in een bijzondere attractie. 

Het heksenmuseum is het enige in zijn soort in Nederland en staat volop in de belangstelling. De heks van Appelscha is niet alleen in haar eigen dorp, maar ook ver daar buiten, een bekende  verschijning. Sinds de opening van de Heksehoeve in 2002 zijn er al veel mensen uit binnen- en buitenland bij haar over de vloer geweest. Bezoekers willen meer weten over heksen en hun leefwijze. 

Magisch leven. Daar draait alles om bij een heks. Zo ook bij Margarita. ‘En magie is niets meer of minder dan de kracht van jezelf.’ Niets geen toverstokjes of bezems dus. Margarita: ‘Je leeft met de wetenschap dat je alles in je leven kunt veranderen. Dat je alle hobbels kunt nemen, zolang je er maar voor gaat.’ In haar museum de Heksehoeve staat het leven als een heks centraal. Je wordt heks door het volgen van een opleiding. ‘Deze duurt één jaar en één dag’, vertelt Margarita. Je leert dan alles over kruiden, maanvieringen en het helen van mensen. De opleiding start op je achttiende. ‘Ik heb alles van mijn vader geleerd, die was ook heks’, vertelt Margarita. Nu leidt zij ook nieuwe heksen op. ‘Dat gaat heel goed. Ik heb ieder jaar een heleboel leerlingen.’

Wil je geen heks worden, maar wel weten wat er allemaal speelt in het leven van Margarita? Dan kun je tijdens een bezoek aan het heksenmuseum in haar tuin van alles leren over het heks-zijn. Zo zijn er wel 34 verschillende rituelen te doen. Een voorbeeld is het wensenritueel. Hierbij schrijf je een wens op een papiertje en gooi je hem in het vuur. Volgens Margarita draait hierbij alles om het goed formuleren van je wens. ‘En het werkt echt. We krijgen vaak mailtjes van mensen wiens wens echt is uitgekomen. Dat is heel gaaf.’ Ook kun je leren lopen met een wichelroede. Erg handig als je iets kwijt bent of om water te zoeken. Margarita: ‘Mensen kijken heel verwonderd, wanneer ze zien dat de wichelroede hen echt de weg wijst.’ De wichelroede kan mensen ook helpen met zichzelf. Bijvoorbeeld bij een kind dat gepest wordt. ‘Met de wichelroede kun je ze laten zien hoe sterk ze zijn. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze niet meer gepest’.

Bezoekers volgen een route langs alle rituelen in het heksenmuseum. Zo leren ze welke boom bij hun geboortemaand past en welke feesten of maanvieringen heksen kennen. ‘Mensen denken vaak dat heksen in hun blote kont rond een vuur lopen, maar dat is niet zo’, vertelt Margarita. Op het grote ‘dwaalpad’ in de tuin, waar steeds meer bomen en beelden verrijzen, vind je allerlei  kruidenbordjes en geneeskundige werkingen. 

Tijdens en na de route langs de rituelen kunnen de bezoekers terecht bij haar theeschenkerij. Ook is er een winkeltje, waar je bijvoorbeeld kruidenmengsels en magische stenen kunt kopen. En Margarita geeft workshops over hekserij. Er is bijvoorbeeld een spiritualiteitsworkshop voor kinderen en je kunt lessen krijgen over het gebruik van kruiden. 

De Heksehoeve is tussen juli en september van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Liefhebbers van kunst of museums, lees ook het verhaal over Kunstcafé Appelscha, het centrum voor de prentkunst, Nobilis in Fochteloo, Open Stal in Oldeberkoop en het museum voor Valse Kunst in Vledder. 

Fotocredits:

Eigen foto’s Heksehoeve

Verder zoeken in onze database