Bijzondere bomen
Oude, monumentale, dikke en heel dikke bomen

Natuur

Oude, monumentale, dikke en heel dikke bomen

Waar staan de meest bijzondere bomen van het Lage Noorden? De beschermde, de dikste en een boom in de vorm van een letter H. Dat beschrijven wij hier.

Deze reis starten we in Jubbega, waar een boom staat van formaat. Niet de lengte is zo bijzonder – de boom is 23 meter hoog –, maar de dikte. De Poppebeam, zoals het exemplaar genoemd wordt is maar liefst 540 centimeter in omtrek. Deze laag vertakte beuk staat naast een klein vervenershuisje. Dicht aan de Jelle van Damweg, die er zelfs in een knik omheen is gelegd. Een poppebeam (poppe = baby) is een boom waar de kinderen vandaan komen. Familie Weidema kreeg zeven kinderen ‘uit de boom’. De boom is te vinden op Jelle van Damweg 101 in Jubbega.

Heuvel

In Giethoorn staat ook zo’n grote boom vlakbij een woning. Op Dwarsgracht 27 om precies te zijn staat de oudste es van Overijssel. Geplant is hij in 1820. Wat bijzonder is is dat deze boom oorspronkelijk op zo weinig grond stond dat het zelf groeiruimte creëerde. Het water staat niet ver onder het maaiveld. Daarom duwde de boom grond omhoog, waardoor het lijkt alsof de boom op een heuveltje staat. De woning achter de boom is daarna toepasselijk de Essenbelt genoemd.

Horizontale boom

We rijden naar Ens, waar naast de splitsing van de Schokkerringweg en de Kamperweg (N50) een horizontale boom groeit. Deze in 1942 geplante boom gold destijds als grensboom, een markering om de contouren van de drooggevallen Noordoostpolder uit te zetten. Dat werd gedaan met wilgentakken. Bij een herindeling van dit gebied kreeg ook de Kamperweg een nieuwe route. De boom werd verplaatst, maar werd in 1999 niet rechtop geplant, maar neergelegd. Er ontstond daardoor een heel wilgenbosje. Oud is de boom niet, maar voor Flevolandse begrippen is hij dat wel.

Treurbeuk

Een gigantische treurbeuk is te vinden op de begraafplaats op de kruising van de Kuipenstreek en de Prandingaweg in Oosterwolde. Vroeger werden de belangrijkste mensen van de gemeente nabij deze boom begraven. Tegenwoordig niet meer, vanwege de inmiddels erg grote diameter van tientallen meters. De boom oogt als een groene waterval van neerhangende takken. Om de graven zichtbaar te houden worden de takken aan de onderkant netjes bijgepunt.

Strubben

Strubben zijn eeuwenoude eiken in De Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo. Lage, kronkelige exemplaren. Ze zijn zo gegroeid door de grote kuddes schapen die in het gebied graasden in de Middeleeuwen. Als barrière met het achterliggende akkerland werden kleine boompjes geplant, maar die werden aangevreten door de schapen. Er ontstond dwerggroei onder de hei, waarvoor veel vertakkingen plaatsvonden. Toen de schapen verdwenen zijn de eiken in grillige vormen opgeschoten.

H

In het Drents-Friese Wold bij Appelscha is naast het openluchttheater De Koele een boom aan elkaar gegroeid. Hoe de boom zo gegroeid is, is onbekend, maar de boom lijkt nu net op de letter H. Om deze boom te bezoeken, lees het verhaal Grapjes van de natuur.

Oudste grensboom

De oudste geregistreerde grensboom van Nederland staat in Beilen. Ga op de Eursingerweg staan om het mooiste uitzicht op deze boom te hebben. De boom staat precies in het midden van de kruising Eursingerweg en de Asserweg en is een prachtige solitair. Duidelijk is te zien dat de boom nooit in de verdrukking heeft gestaan, hij is mooi regelmatig uitgegroeid. De boom staat tussen twee wijkdelen, het deel waaruit Beilen is ontstaan. De boom is geplant tussen 1700 en 1800.

Boom naast hunebed

Een oude eik naast een hunebed geeft nog meer karakter aan de grafheuvel. Aan de Schutsweg in Midlaren staat zo’n eik. Een laagvertakte. De eik is tussen 1830 en 1840 geplant. Om de boom te bezoeken, rijd je naar Schutsweg 42 in Midlaren. Ook in Rolde en Borger zijn fraaie eiken te vinden naast een hunebed.

1000 jaar oude boom

Net over de grens met Duitsland staat in Heede een erg bijzondere boom. Een bijna 1000 jaar oude boom. De oudste en dikste boom van Europa is een linde. Het park waar deze immens grote boom staat, is openbaar toegankelijk. De stamomtrek? 1700 centimeter. De boom staat op een grasveld en wordt omringd door keien.

Deze trip is trouwens goed te combineren met een bezoek aan vestingstadje Bourtange.

Fotocredits:

Verder zoeken in onze database