10 x eropuit voor jong en oud
Ga jij voor een wandeling, een dierentuin of liever naar een museum?

Actief

Ga jij voor een wandeling, een dierentuin of liever naar een museum? 

Wat is er leuker dan een dagje weg? Maar wat is er geschikt voor jong en oud en alles er tussenin? Wij geven jou hier tien tips. Tien leuke uitjes voor het hele gezin. Of met grootouders natuurlijk.

 

1. ’t Kiekhuus in Wolvega. Dit museum is een verborgen parel. Een museum dat maar weinig mensen kennen. Het museum staat vol met oude spullen, oude winkels zijn nagebouwd en zelfs kun je plaatsnemen in een oud schooltje. In ’t Kiekhuus kijk je niet alleen je ogen uit, er is ook veel te doen. Vooral voor kinderen. Van schrijven op de leitjes tot het malen van koffiebonen.

2. Het Roekpad in Echten. Balanceren op een slang, slingeren boven water en springen over stenen. Het Roekpad in Echten is echt een doe-pad. Voor kinderen is het leuk, maar (groot)ouders mogen tijdens deze wandeling ook meedoen. De route eindigt bij een grote speeltuin.

3. Zoo Bizar in Orvelte. Een minidierentuin in een oude boerderij. Vooral kleine beesten zijn er te bekijken. En het leuke van Zoo Bizar is dat bijna alle dieren uit hun hokjes kunnen. Zelfs een gordeldier. Durf jij hier rond te lopen? Het uitje is trouwens leuk om te combineren met Het houten pad van Theodoor.

4. De Bosbergtoren in Appelscha. Deze toren staat op het hoogste punt van Friesland: de Bosberg. Door deze hoogte kun je in de verte Assen, Leeuwarden en de televisietoren zien liggen. Het is niet alleen een hoge toren, ook een mooie toren. Gemaakt van cortenstaal. Onderweg naar boven komen je diverse glazen ’takken’ tegen. Lopen doe je over glas. Wie gaat eerst?

5. Speelbos Sparjebird in Hemrik. In dit bos staat spelen centraal. Niet alleen staan er diverse toestellen klaar, er is ook een leuke beleefroute te lopen. Tijdens deze wandeling kom je tien gezaagde dieren tegen. Bij elk dier is iets te doen, dus spelen en ontdekken maar. Na het spelen kun je bijkomen in de Blokhut.

6. Wildlands, Emmen. Een wereldreis in één dag maak je in Wildlands Emmen. Naast dat het een dierentuin is, beleef je er ook avontuur. Zo vaar je met een bootje door de jungle van Azië, rijdt je met een busje over de savanne en zijn er verschillende educatieve punten aanwezig.

7. Wolvenspoor in Elp. Tijdens dit avontuurlijke pad volg je de pootafdrukken van de wolf. Een spannende route. De ene keer wandel je door een sprookjesachtig bos, even later over een vlonderpad.

8. Speelboerderij Boer Bart in Rotstergaast. Deze speelboerderij is voorzien van een grote speelweide met onder meer trampolines, trapauto’s, klimrekken en zandbakken. Het is geheel omheind, dus de kinderen kunnen gaan en staan waar ze willen. Moet het iets avontuurlijker? Dan biedt de speelboerderij ook een ontdekkingstocht door de weilanden.

9. Het Klimbos in Appelscha. Zin om je even lekker uit te leven? Dan is het klimbos van de Jongens van Outdoor in Appelscha een goed idee. Voor de iets ouderen kinderen zijn er zes klimparcours uitgezet. Naast het klimmen en klauteren zijn er ook ziplines tussen de bomen aanwezig.

10. Het OERmuseum in Diever. Beleef de oertijd. De tijd van mammoeten en neandertalers, maar ook de tijd van rendierjagers, hunebedbouwers en bronsgieters. Even een stapje terug in de tijd gaan kan in het OERmuseum. Niet alleen leuk, ook leerzaam.

Bekijk ook alle andere uitjes die je kunt doen op onze pagina vol uitjes voor het hele gezin. Veel plezier!

Fotocredits:

Henk Vondeling
Piet Bosma
Harry Lasker

Verder zoeken in onze database