Stellingenpad, etappe 1: Appelscha – Vledder (25,8km.)
Langs de hoogtepunten van het Drents-Friese Wold

Actief

Langs de hoogtepunten van het Drents-Friese Wold

Het Stellingenpad is een langeafstandswandeling door Oost- en Weststellingwerf en loopt ook door delen van Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Maatschappij van Weldadigheid. De route bestaat uit in totaal vijftien etappes. In dit verslag etappe 1: een route van 25,8 kilometer, van Appelscha naar Vledder.

Gestart wordt op de Bosberg in Appelscha, waar we naast de Hoolten Klinte meteen het Drents-Friese Wold in duiken. Wat een idee: vlak voor Vledder lopen we er pas weer uit. Het klimbos, het openluchttheater, we komen meteen hoogtepunten tegen. Om het allerhoogste punt lopen we in een cirkel, op afstand, maar dichtbij genoeg om hem te zien. De Bosbergtoren. Je komt zoveel attracties tegen dat het lastig is om door te lopen.

Daarna zetten we koers richting de N381, we gaan er onderdoor en nemen de eerste afslag links. Een ruiterpad dat afbuigt naar een heideveld, een opwarmertje voor de Kale Duinen. De grootste zandbak van het Noorden steken we dwars over. Lopen doen we over een 4wd-route, over de lus die de boswachter maakt voor zijn inspectieronde. We zien het noordelijke deel van de duinen: geen uitkijktoren, geen onderduikershol, weinig zand, vooral heide en steken daarna de weg over om het Canadameer te schampen. Zien doen we het alleen door de bomen.

Weet jij trouwens waarom het Canadameer deze naam kreeg? Dat gebeurde in 1920 toen boer Jan Koops op deze plek een boerderij bouwde en er op de Canadese manier boerde: hij handhaafde de hoogtes en laagtes, waardoor hij zowel in droge als in natte tijden verzekerd was van een goede opbrengst. Dergelijke feitjes vallen te lezen in het boekje dat je koopt om de precieze route van de langeafstandswandeling te volgen. Een leuk extraatje. Even verderop lopen we door een verschraald weiland vol hoogtes en laagtes en hoog gras. Daar worden we begroet door wat Exmoorpony’s en lopen het bos weer in.

Wij lopen inmiddels op het grondgebied van Wateren. En via de Lange Drift, die kaarsrecht en niet voor niets die naam draagt, lopen we via de achterkant van het Doldersummerveld. Even verderop zien we acht sets wielen staan in het gebied. Het zijn karrenwielen. Ze staan er om aan te geven waar oude karrensporen te vinden zijn. Patronen van routes tussen steden. Handelswegen uit de prehistorie. Het betreft uitgesleten sporen van wel meters diep. In 2012 werden ze herontdekt door amateurhistoricus Jan Douma uit Zorgvlied. Over deze wegen reden voornamelijk karren en koetsen. Het was er een drukte van belang. Nu is het er vooral heel stil.

De paarse koppen leiden ons richting het Vrouwenveld. Dat is een pareltje vol water, veen, heide en een vlonder. Het dankt haar naam aan vrouwen, die op deze plek zo’n tweehonderd jaar geleden in het turf werkten. Ze keerden turf om, zodat het droogde. We steken de weg over. Een heel stuk lopen we over de grens tussen Westerveld en Weststellingwerf. Gaan we rechts, Boijl in of links om Landgoed Boschoord te bekijken? Het laatste is het geval. Een landgoed dat strak aangelegd is, met rechthoekige padenstructuur. De ‘Maatschappij’ kocht het ooit om landbouwgrond van te maken. Toen de grond te slecht bleek, werd het productiebos met hier en daar een heideveld, aangelegd sinds 2018 in het kader van het LIFE-project, ‘Going up a level’.

We naderen eindpunt Vledder als we het Vledderveld inlopen. Er staan prachtige oude boerderijtjes en een koloniehuisje. Het is tevens onderdeel van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Met ruim 120 van de in totaal 6000 hectare toch een flink deel. Het bestaat uit vennen die door sloten en open velden, ecologische verbindingszones, met elkaar zijn verbonden. Een mooi deel, waar we doorheen slingeren.

Lees hier ook alvast over etappe 2.

Meer weten? Lees hier over het hele Stellingenpad en ontdek alle etappes. Bekijk ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database